Derutnim zgradama Trikotaže prijeti urušavanje

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Pazinska trikotaža, zapravo Proizvodna jedinica Arene modne kuće d.o.o. Pula, zatvorena je 1. rujna 2013., a pogoni u kojima je djelovala danas zjape prazni i neiskorišteni. Marija Ružić, stečajna upraviteljica Arene modne kuće d.o.o. u stečaju Pula kaže kako je ta tvrtka vlasnik zgrada i zemljišta u Pazinu na adresi Dubravica 2  površine nešto veće 4.200 metra četvorna.

Tradicija pazinskih tekstilaca

Zgrade, u kojima je nekada djelovala tvornica u derutnom su stanju jer se ne koriste duže vrijeme, a prema procjeni sudskog vještaka ta je imovina vrijedna 4,3 milijuna kuna.

- U vrijeme poteškoća u poslovanju i višemjesečne blokade žiro računa, na ovim nekretninama bivši radnici stečajnog dužnika, njih 21 upisali su hipoteke u ukupnom iznosu od 3,8 milijuna kuna, radi naplate svojih potraživanja s osnova takozvane interne štednje. Upisom hipoteka ovim radnicima - vjerovnicima omogućen je prioritet u naplati njihovih potraživanja. Stoga je pokrenut sudski postupak, kako bi se "pobrisale" ove hipoteke i svi vjerovnici, a posebno ostali radnici stavili u isti, ravnopravan položaj. Prodaja imovine Arene modne kuće d.o.o. u stečaju Pula još nije započela, a kad se steknu uvjeti za to, uključujući i završetak pokrenutog sudskog postupka, prodaja će biti oglašena i provedena kako to zakon predviđa, ističe Ružić.

Zatvaranjem Arene u rujnu 2013. zabijen je posljednji čavao u lijes pazinske tekstilne industrije koja je time definitivno otišla u povijest. Nije naodmet podsjetiti kako je Pazin svoj prosperitet doživio upravo zahvaljujući tekstilnoj industriji, i to najviše u razdoblju od 1970. do 1990. godine. U to je vrijeme u Pazinu više od 1.800 ljudi izravno radilo u tekstilu. Kemijsko tekstilna industrija Pazinka zapošljavala je oko 1.600 ljudi, a 200-tinjak ih je radilo u trikotaži Arena. U Pazinu je u to vrijeme djelovala srednja tekstilna škola, a povremeno i studijski programi Više tekstilne škole iz Zagreba.

Zabranjen ulaz - opasnost od urušavanja

Mnogi tekstilni radnici, tehničari i inženjeri, od kojih su neki dostigli i visoke akademske titule, školovali su se u pazinskim tekstilnim školama. U tim školama radili su i stručni nastavnici pa se bez pretjerivanja može reći da je koncem prošlog stoljeća oko 2.000 Pazinjana bilo vezano za proizvodnju tekstila.

Objekti u kojima je djelovala Trikotaža Arena građeni tijekom gotovo cijelog prošlog stoljeća. Na ovom prostoru od nekih 10-tak hektara 1906. je otvoreno Carsko-kraljevsko gospodarstvo, kasnije je preraslo u Gospodarsku školu koju su polazili mnogi istarski napredni poljoprivrednici, a njen voditelj Fran Trampuž znatno je pridonio poboljšanju poljoprivrede u središnjoj Istri. Između dva rata u ovim je zgradama i okolnom imanju djelovala poznata poljoprivredna škola zatvorena 1963. godine. Ubrzo po njenom zatvaranju u nekadašnje učionice i učenički dom uselila se trikotaža za kojom su sada ostali samo prazni prostori i strojevi koje više nitko nikada neće pokrenuti.

Po ulaznim vratima u pogodne i druge prostore koje je koristila Arena postavljeni su natpisi "Zabranjen ulaz-opasnost od urušavanja". Moglo bi se dogoditi, ako sudski postupak s radnicima-vjerovnicima potraje, da se zgrade počnu urušavati, a tada će ovaj jedinstven kompleks škole u prirodi na rubu grada, nažalost, postati samo hrpa kamenja. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter