Đerek, Ivanišević i Valenta izlažu u galeriji Milotić

Radovi Stjepana Ivaniševića u galeriji Milotić
Radovi Stjepana Ivaniševića u galeriji Milotić

Izložba slika Zdravka Đereka, Stjepana Ivaniševića i Gorana Valente otvorena je prošlog vikenda u uvijek aktivnoj pulskoj galeriji Milotić. Radovi trojice autora postavljeni su u svim prostorima galerije, a iako se radi o tri zasebna likovna izričaja, sve radove krasi istaknuta figurativnost i začudni, gotovo bajkoviti prizori.

Počnemo li od radova Stjepana Ivaniševića, primijetit ćemo da se uglavnom radi o stiliziranim pejzažima na rubu apstraktnog izričaja. Ta rubna pozicija postaje jasnija kada u njegovim radovima uočimo ljudsku figuru ili figure. Tema velikog broja njegovih radova je more, a ljudske figure koje se prožimaju kroz slike djeluju krhko i slabašno naspram moćne prirode.

Figurativniji pristup je onaj Gorana Valente, koji također ima more kao centralnu temu slika. Valenta slika kupače, ljude u čamcima, slučajne prolaznike, ali i velebne brodove u lukama nepoznatih gradova. Njegove slike istovremeno zrače mirnoćom, ali i nekom tihom prijetnjom koju na prvi pogled nije lako detektirati.

Đerekovi radovi inspiraciju pak crpe iz nekog dalekog svijeta mašte u kojem su kamene kuće zapravo brodovi, a let je samo jedna od mogućnosti. Bajkovito i tajnovito slikano u preciznom stilu kao za neki nadrealistički plakat konstanta je u Đerekovim radovima, a njegova vizualna rješenja su često i zapanjujuća.

Zdravko Đerek je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine, a od 1991. do 1992. bio je na specijalizaciji na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu. Bavi se ujedno ilustracijom knjiga, uređenjem interijera, scenografijom te izradom plakata.

Stjepan Ivanišević je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Josipa Biffela 1985 godine. U 27 godina slikarskog rada izlagao je na 20 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu, a autor je fresaka, vitraja, mozaika i ulja u više sakralnih objekata u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Goran Valenta rođen je 1966. godine u Labinu, a slikarstvom se počeo baviti početkom 90-ih  godina.

Izložba Đereka, Ivaniševića i Valente u galeriji Milotić ostaje otvorena do 23. travnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter