Derbi: Istra 1961 – Rijeka 1:0

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Susret 31. kola Prve HNL. Gradski stadion «Aldo Drosina». Gledatelja: 2.500. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) – 6,5. Pomoćnici: Fejer (Bjelovar), Menđušić (Vinkovci). Strijelac: 1:0 Hadžić (86'). Žuti kartoni: Anđelković, Blagojević, Aganović, Budicin, Hadžić (Istra 1961), Mujanović, Mutombo, Benko (Rijeka).

ISTRA 1961: Ježina, Sušić (od 80. Horvat), Budicin, Obšivač, Woon (od 71. Aganović), Blagojević, Anđelković, Hadžić, Križman, Ottochian (od 37. Milić), Roce.

RIJEKA: Mance, Marić, Knežević, Neretljak, Škarabot, Kreilach, Jugović 6,5, Mujanović 5,5 (od 82. Jogan), Alispahić, Čulina (od 37. Mutombo, od 68. Močinić), Benko.

Tko čeka, taj dočeka. Tri su protekla derbija u Puli zaključena bez golova, ali ovaj u susretu 31. kola ipak nije. "Krivac" je Luka Hadžić. Tri minute prije kraja s ruba je kaznenog prostora pogodio pod gredu i matirao Mancea, time donio pobjedu Istri 1961 u šahovskoj borbi protiv Rijeke.

Znalo se da kontrolirani nogomet kojega su zacrtali treneri Pamić i Kek neće ponuditi puno prilika za gol i da će odlučiti nečiji potez ili pogreška. Odlučio je potez majstora i donio "zeleno-žutima" drugu domaću proljetnu pobjedu i prvu nad Rijekom nakon one iz 2010. godine. Tri su to boda koji ostavljaju Puljane u borbi za šesto mjesto, a ostanak je sad i matematički riješen.

Najavio je trener Igor Pamić kako priprema iznenađenje za ovaj derbi i doista je iznenadio sastavom. Mjesto na klupi za rezervne igrače našli su tako trenutno najeksponiraniji član "zeleno-žutih" Hrvoje Milić i dosad standardni Adnan Aganović. Umjesto njih Paminjo je na travnjak od prvog zvižduka gurnuo Ottochiana i Hadžića.

Trener Kek pak nije ponovio recept kojim je Juričić došao do boda u prošlom derbiju, nije se odlučio za zatvorenu varijantu već je europske bodove odlučio tražiti otvorena garda izvevši tek jedan manevar, vrativši Jugovića u srce vezne linije, uz bok Kreilachu, a iznenadivši sa Čulinom na lijevoj strani.

Nakon tri remija bez golova u pulskim susretima regionalnog derbija očekivala su se uzbuđenja na travnjaku, no u prvom su poluvremenu igrači vjerno slijedili šahovsku partiju dvojice trenera, pa smo u prvih 28 minuta vidjeli tek po dva dalekometna pokušaja sa svake strane, ali bez ijedne golmanske reakcije.


Pulske je navijače zagrijala tek odlična kombinacija Ottochiana i Hadžića u 30. minuti, ali Roce pred Manceom nije mogao do lopte. Zanimljiva situacija dogodila se u 37. minuti. Mutombo je ušao umjesto ozljeđenog Čuline, a odmah je Paminjo odgovorio uvođenjem Milića na desnom krilu umjesto Ottochiana. Šahovska je partija nastavljena.

Nije čudno da su u prvih 45 minuta najbolji igrači bili destruktivci, Blagojević i Jugović, a najbolja prilika stigla je pred sam odmor kad je Hadžić pucao preko gola. Borbenosti nije manjkalo, ali u strahu od pogreške obje su momčadi igrale na sigurno, a publika čekala priliku za gol koju nije dočekala, jer je u prvih 45 minuta tek jedan udarac išao u okvir gola.

U nastavku su Riječani prvi složili opasniju akciju preko Mutomba i Kreilacha, srećom, Ježina ni ovom prilikom nije morao intervenirati. Odgovorio je odmah Križman udarcem pored vratnice i - krenulo je.

Umor je počeo djelovati na figure na šahovskoj ploči i kontrolirani nogomet je jenjavao, čekao se pravi potez ili pogreška. I umalo je stigao u 63. minuti. Poskočili su pulski navijači, zakratko je i na semaforu pisalo: Goool! Uzalud, udarac Roce, odličan, završio je pored gola, ali je dim s južne tribine smanjio vidljivost i zavarao. Uzvratio je odličnim udarcem Jugović u 74. minuti, nakon pogreške Blagojevića, srećom i ovo je otišlo pored gola. No, u 87. minuti tribine su skočile, a Luka Hadžić svojim prvijencem u pulskom dresu donio toliko željenu pobjedu u derbiju. (R. CAR)

Zagreb - Cibalia 0:2

Nogometaši vinkovačke Cibalie svladali su Zagreb s 2:0 (0:0). Pred 800 gledatelja na stadionu u Kranjčevićevoj sudio je Vučkov iz Rijeke.  Strijelci: 0:1 Vitaić (76-11m), 0:2 Terzić (80). Crveni karton: Kolinger (Zag, 75)


Podijeli: Facebook Twiter