Deranja: Zapošljavanje mladih budućnost Tehnomonta

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nakon Rovinja Mirando Mrsić je sa suradnicima posjetio tvrtku Valamar Rivieru u Poreču te dvije u Puli Ideo Plan u poduzetničkom inkubatoru IDA-e i Tehnomont u marini Veruda. Novinarima je izjavio da je došao čuti na licu mjesta mišljenja tvrtki koje koriste poticaje za zapošljavanje iz programa njegovog ministarstva.

- Želimo prikupiti što više iskustava s terena te unaprijediti mjere za zapošljavanje. Primjerice, mjeru stalnog sezonca smo na početku zamislili na jedan način pa kroz vrijeme smo je prilagodili zahtjevima poslodavaca i sindikata. Utvrdili smo da su mnoge naše mjere učinkovite te da nakon godine dana radnog iskustva mnogi radnici zaposleni na taj način budu zadržani u tvrtki. Podaci nam ukazuju da više od 60 posto mladih, koji završe jednogodišnju mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, se zaposle u roku od pola godine, iznio je Mrsić.

U Ideo Planu je razgovarao s vlasnikom Florijanom Čelićem koji je prezentirao tvrtku koja radi studije, strategije i projekte koji se namjeravaju financirati iz novca EU fondova. On je nedavno zaposlio Marka Radolovića, a koji je pohvalio mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa jer osim što mu je pomogla da se zaposli, dala mu je mogućnost da dokaže stečeno znanje.

Gordana Deranja, direktorica Tehnomonta i predsjednica HUP-a je rekla da su iskoristili mjere zapošljavanje mladih i od lani zaposlili devet radnika. Pojasnila je da nisu mlade zaposlili kako bi iskoristili poticaje, koje im daju mjere, već da su im mjere dale hrabrosti da se upuste u novo zapošljavanje. Naglasila je kako zapošljavanjem mladih osiguravaju budućnost Tehnomontu.

- Želimo zapošljavati mlade da imaju dovoljno vremena učiti kada budu trebali zamijeniti generaciju koja bude otišla u mirovinu, rekla je direktorica grupacije Tehnomont gdje je zaposleno 650 radnika. "Kada smo zadovoljni sa probnim radom mladih radnika - zaposlimo ih za stalno", zaključila je. Među brojnim mladim zaposlenicima, koji su došli na razgovor s ministrom, bila je i Agata Dajčić koja je nakon pripravničkog staža zaposlena na neodređeno u pravnoj službi Tehnomonta. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter