Depresija u rodilja vezana uz nasilje partnera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Depresija kod rodilja povezana je s njihovom izloženosti fizickom i emotivnom zlostavljanju njihovih partnera, utvrdili su australski znanstvenici.

Prema rezultatima njihova istraživanja 40 posto žena koje pate od postporodajne depresije bilo je zlostavljano bilo emotivno bilo fizicki.

"To je vrlo važna poruka koja mora doci do zdravstvenih djelatnika", kaže Hannah Woolhouse u australskom Murdoch Children's Research institutu u Victoriji.

"Kada imaju posla sa ženama koje pate od postporodajne depresije moraju imati na umu mogucnost da nasilje njihovih partnera tomu pridonosi", kazala je Woolhouse dodajuci da treba razmotriti i mogucnost da se agresivnim partnerima omoguci lijecenje ili cak i sklonište za zlostavljane žene.

Prema njihovu istraživanju koje je obuhvatilo 1.305 prvorotkinja njih 210 odnosno 16 posto razvilo je depresiju u prvih 12 mjeseci nakon poroda.

"Oko 40 posto žena koje su imale simptome depresije takoder su opisivale nasilno ponašanje svojih partnera", napisali su istraživaci u radu objavljenom u BJOG-u - medunarodnom casopisu za poroditeljstvo i ginekologiju.

Istraživaci upozoravaju da se žene moraju pratiti punih 12 mjeseci nakon poroda jer se u pola slucajeva depresija pojavila više od šest mjeseci nakon poroda.


Podijeli: Facebook Twiter