Depresija potice na suicid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od zabluda koja mnoge ljude obeshrabruje od uzimanja antidepresiva odnosi se na navodne opasnosti da oni poticu na samoubojstvo. Istina je potpuno suprotna: upravo depresija potice na samoubojstvo, dok antidepresivi odvracaju od tog cina uklanjajuci želju za smrcu. Ako osoba pokuša suicid nakon pocetka uzimanja antidepresiva, to je zato što lijek ne djeluje ili zato što je zahvaljujuci njemu osoba smogla snage da provede u djelo raniji naum za koji dotad nije imala energije.

Samoubojstvo ili želja za smrcu posljedica je dugotrajne velike patnje, a depresija je stanje koje izaziva najjace patnje. Približno dvije trecine svih izvršenih i pokušanih suicida otpada na žrtve depresije. Paradoksalno, manje je vjerojatno da ce se netko ubiti dok je u najdubljoj depresiji, iako je tada patnja najveca, a želja za smrcu najprisutnija. Naime, u najtežoj depresivnoj krizi pacijent ima premalo energije da pokuša bilo što, pa makar i suicid, iako je smrt ono za cime najviše žudi. Stoga se dogada da pacijent pokuša ili izvede suicid kad mu postane malo bolje i kad smogne snage za djelovanje. Da se teško depresivno stanje poboljša do tocke da osoba više nije zainteresirana za smrt, potrebno je uzimati terapiju od jednog do cetiri tjedna.

Antidepresivi brže vracaju volju i energiju nego što podižu raspoloženje pa je tijekom lijecenja moguce, iako vrlo rijetko, da pacijent fizicki živne, ali da i dalje osjeca duševnu bol koja ga tjera na samoubojstvo. Stoga je, posebno u ranoj fazi lijecenja, kljucno svakodnevno poticati i hrabriti pacijenta i time ga uvjeriti da ustraje u terapiji.

Da bi brže i bolje djelovali, antidepresivima je potrebno dodati vitamine B-kompleksa, osobito B6, B9 i B12. B9 ili folacin (0,8 do jedan miligram dnevno) dovoljno je uzimati u tabletama, dok je B6 i B2 preporucljivo primati putem injekcije zbog bolje apsorpcije. Poželjno je uzimati i omega-3 masne kiseline (1.000 miligrama dnevno), a ne mogu se podcijeniti ni vitamin C (do 500 mg dnevno), magnezij (500 mg) i cink (50 mg). O svemu što se tice antidepresiva i spomenutih dodataka prehrani obvezno raspravite sa strucnjakom.


Podijeli: Facebook Twiter