Depresija je vodeca bolest u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godišnja cijena poremecaja mozga u Europi skocila je na 798 milijarda eura, a kontinent se suocava s politickom, socijalnom i financijskom tempiranom bombom jer obolijeva sve više ljudi, objavili su istraživaci.

U studiji Europskoga vijeca za mozak (EBC) kaže se da ce racun za moždane poremecaje poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije rasti jer ljudi žive duže, pa te bolesti postaju "glavni gospodarski izazov europskoga zdravstva".

Projekcija tih troškova napravljena je nakon rujanskoga objavljivanja rezultata studije koja je otkrila da Europljani cesto pate od neuroloških i mentalnih poremecaja: gotovo 165 milijuna ljudi, ili 38 posto stanovništva svake godine boluje od moždanog poremecaja poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije.

U samo trecini slucajeva bolesnici dobivaju potrebnu terapiju ili lijekove i zato su mentalni poremecaji golem gospodarski i socijalni teret težak stotine milijarda eura, jer se bolesnici toliko loše osjecaju da ne mogu raditi, a i osobni im odnosi propadaju. "Mentalni poremecaji postali su najveci europski zdravstveni izazov 21. stoljeca", kažu autori studije.

Istodobno neke velike farmaceutske tvrtke odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegova utjecaja na ponašanje. Zato je teret financiranja neuroznanosti pao na vlade i humanitarne organizacije u zdravstvu.

Podatak od 798 milijarda eura, što je 1.550 eura po osobi u Europi, više je nego dvostruko veci od procjene jedne prethodne studije EBC-a iz 2005.

"Pojacani teret bolesti kao i povecani troškovi koji uza nj idu, tempirana su bomba pod europskim gospodarstvom i društvom", kaže se u izvještaju strucnjaka iz cijele Europe.

Mentalne su bolesti glavni uzrok smrti, invalidnosti i ekonomsko opterecenje u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija predvida da ce do 2020. depresija biti druga vodeca bolest u svim dobnim skupinama.

U Europi se ta perspektiva vec ostvarila, bolesti mozga vec su pojedinacni najveci uzrok bolesti u EU-u. Cetiri su najgora stanja depresija, demencije poput Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije, ovisnost o alkoholu i moždani udar.


Podijeli: Facebook Twiter