"Depeche Mode Fan Exhibition" u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori danas se otvara putujuća izložba "Depeche Mode Fan Exhibition", koja će tijekom dva tjedna uoči koncerta engleske skupine Depeche Mode u Zagrebu predstaviti više od stotinu rijetko viđenih predmeta i memorabilija popularnog elektroničkog glazbenog sastava.

Riječ je o najvećoj privatnoj zbirci posvećenoj slavnoj skupini, osmišljenoj kao popratni sadržaj trenutne svjetske turneje benda, a predstavit će se u samo tri grada - Berlinu, Budimpešti i Zagrebu.

Kustos izložbe je Martin Hossbach, a eksponati su mahom vlasništvo Dennisa Burmeistera, super-kolekcionara memorabilija skupine Depeche Mode. Njegova je zbirka najveća privatna zbirka o toj grupi na svijetu, a sadrži više od deset tisuća predmeta posvećenih legendarnome sastavu.

Izložba, među ostalim, donosi njihov prvi demo snimak, osobne predmete članova i njihove instrumente, plakate za koncerte i fotografije, autograme, rijetke ploče, nagrade, CD-ove i videospotove.

Izložene su i master ploče benda, koje je izdala legendarna istočnonjemačka diskografska kuća Amiga, te jedinstveni EMU-2 sampler, kao i službeni dokumenti policijske obavještajne službe o nadzoru nad klubovima obožavatelja grupe u nekadašnjem DDR-u.

Izložba ima i svoju online inačicu - obožavatelji su bili pozvani da do 23. travnja šalju fanzine, memorabilije i vlastita djela putem web-portala fan4fan.com, nakon čega je međunarodni žiri odabrao pet najboljih materijala hrvatskih fanova, koji će, uz zbirku Burmeister, biti izloženi u Klovićevim dvorima. Pobjednici će biti nagrađeni i upoznavanjem s "depecheovcima" na koncertu u Zagrebu.

Izložba se može se pogledati do 23. svibnja, kada će u sklopu svoje ljetne turneje, na kojoj u 25 država i na 34 koncerta predstavljaju novi album "Delta Machine", Depeche Mode nastupiti u Zagrebu. Ulaz na izložbu je besplatan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter