Depandanse Emonia i Emona - ruglo Novigrada

Skrivena u šumici na području Svetog Antona krije se depandansa Emona (P. GREGOROVIĆ)
Skrivena u šumici na području Svetog Antona krije se depandansa Emona (P. GREGOROVIĆ)

Depandansa hotela Emonia i depandansa Emona u Novigradu su u proteklih 17 godina bili ruglo grada. Otkako su objekte napustili posljednji prognanici 1999. godine tadašnji je vlasnik, Laguna Novigrad, devastirane objekte prodao, a potom su novi vlasnici preprodavali te nekretnine. Glas Istre je od 2002. do 2006. pisao kako je novi vlasnik to kupio kako bi nekretninu skuplje prodao, a ne kako bi u nju ulagao. Međutim, informacije koje smo nedavno dobili upućuju da bi se ti zapušteni biseri, nadomak centra Novigrada za par godina mogli renovirati i dobiti turističku namjenu.

Depadansa Stella Maris izglednija

Izglednija je realizacija depandanse hotela Emonia, poznata kao depandansa Stella Maris, a namjere s tim objektom otkrio nam je Mladen Mrdeža iz Poreča, direktor tvrtke Urbes Maritimae Immobiliare koja je vlasnik Emonie. Inače, vlasnica Urbesa je Mladenova supruga Danica te tvrtka Cyrus, a koja je registrirana na adresi obitelji Mrdeža. Direktori Cyrusa su Mladen Mrdeža i Cyrus Maybud iz Švicarske, a vlasnik te tvrtke je JBW Bond s Britanskih Djevičanskih otoka.

Mrdeža nam je rekao da su tražili financijsku potporu banaka prije 5-6 godina za tu investiciju u Emoniu, ali da im banke nisu izašle u susret. Sada očekuje da će dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova kako bi zaokružili financijsku konstrukciju i realizirali investiciju. Pojasnio je da su pet godina čekali na građevinsku dozvolu, a sada čekaju već 1,5 godinu da se raspiše natječaj za EU fondove i da su spremni za njega.

- Na mjestu depandanse, u starogradskoj jezgri, planiramo izgraditi reprezentativan hotel kategoriziran sa četiri plus zvjezdice, najavljuje Mrdeža. Pojašnjava kako su u hotelskom biznisu od 2010. godine kada su stavili u funkciju hotel Vista u Vrsaru. Rekao nam je da planiraju ostvariti bespovratnu potporu iz EU-a kako je to uspjelo novigradskoj tvrtki Vision koja je dobila 7,13 milijuna kuna za realizaciju dizajn butik hotela Rivalmare, a čija je ukupna vrijednost 17,63 milijuna kuna.

Kapital sa Sejšela u stečaju

Drugi sporan napušten objekt je depandansa Emona na području Svetog Antona u Novigradu. Ona je u vlasništvu pulske MG-grupe d.o.o. u stečaju, a čiji je vlasnik bio, prije pokretanja stečaja, Rise Corporation sa Sejšela. Stečajni upravitelj Dražen Ezgeta nam je pojasnio da je u vrijeme otvaranja stečajnog postupka nad MG-grupom d.o.o, u prosincu 2014. godine, na Općinskom sudu u Bujama bio u tijeku ovršni postupak. Njega je pokrenula Hrvatska poštanska banka radi namirenja potraživanja prodajom nekretnina.

- Nakon što se Općinski sud u Bujama (sada: Općinski sud u Puli, Stalna služba u Bujama) uslijed otvaranja stečajnog postupka oglasio nenadležnim za provođenje ovršnog postupka na tu je odluku podnijeta žalba pa je sada u tijeku donošenje odluke o izjavljenoj žalbi od strane Županijskog suda u Puli. Nakon donošenja odluke o žalbi, nekretnina će se prodavati u sudskom postupku kojeg  će provoditi Općinski sud u Puli, Stalna služba u Bujama ili Trgovački sud u Rijeci, pojasnio nam je Ezgeta. Dodao je kako su nekretnine već više godina, od prije otvaranja stečajnog postupka, u neupotrebljivom stanju, tako da je neophodno da se čim prije prodaju kako bi novi vlasnik pristupio njihovom uređenju i daljnjem korištenu, u skladu sa planovima Grada Novigrada, za što će biti potrebna i značajna novčana sredstva. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter