Denver: Ubio 12 i ranio 50 osoba na premijeri Batmana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

James Holmes (24) upao je u cetvrtak u kinodvoranu u trgovackom centru u predgradu Denvera Aurori na ponocnu premijeru filma o Batmanu "Vitez tame: Povratak" i u bezumnoj pucnjavi ubio 12, a ranio 50-ak osoba. Uhicen je u parkiranom automobilu nedaleko od kina.

Iako je vozio automobil s registarskim oznakama države Tennessee, vjeruje se da je živio u predgradu gdje je izvršen napad. Bio je naoružan puškom i pištoljem. Nije pružao otpor. Priopceno je da incident nema nikakvu povezanost s medunarodnim terorizmom i da Holmes nije imao pomagaca te da nije bio niti na jednom popisu osoba pod prismotrom što bi upozorilo vlasti da je opasan, rekli su dužnosnici.

Holmes je u kinodvoranu ušao kroz vrata izlaza za nuždu. Na licu je imao plinsku masku, bio je odjeven u crno s pancirkom, bacio je suzavac i poceo nasumce pucati. Slicio je glavnom negativnom liku u filmu, a buduci da je projekcija bila u tijeku, gledaoci su njegove prve ispaljene metke smatrali sastavnim dijelom projekcije. Na mjestu je ubio deset osoba, dok su dvije preminule u bolnici. Medu ranjenima je i tromjesecna beba.

Deseci policajaca i pirotehnicara došli su na mjesto zlocina. Preživjeli su izvedeni iz tog prostora i tražila se eventualna eksplozivna naprava. Majka osumnjicenog javila se televizijskoj postaji ABC i izjavila: "Uhvatili ste pravog krivca, moram nazvati policiju. Moram sjesti na let u Colorado".

Policija je obavila i pretragu stana za koji se vjeruje da ga koristi Holmes, a citava zgrada je evakuirana jer je ubojica priznao da se u stanu nalazi tempirana bomba. (Priredila S. B. I.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter