Denis Močibob pobjednik Balinjerade


U povodu Dana općine Motovun održana je 4. Balinjerada "Od Ressela do Andrettia", utrka karića, vozila kućne izrade, koji umjesto kotača imaju balinjere-kuglične ležaje. Vozilo se od gornjeg groblja do Rotonde, a na startu se pojavilo 35 natjecatelja u vozilima raznih, pa i nekih egzotičnih izgleda. Najmaštovitiji u izradi vozila bio je Valter Vok, koji je nagrađen za najoriginalniji karić.

Spust je, za razliku od prethodnih godina bio pravi gušt, jer se vozilo po novom asfaltu. Iako su svi vozači dali sve od sebe najbolji je bio Denis Močibob, drugo mjesto osvojio je Ilatio Tončić, treće Damir Labinjan, četvrto Samuel Kaligari, a peto Renato Kaligari. Najmlađi sudionik je bio Ivan Milošević, a Ema Pregara i Debora Smilović prve su žene koje su se natjecale na motovunskoj Balinjeradi.

Balinjerada se održava u spomen na Josip Reseela i Maria Andrettia. Ressel, rodom iz Češke bio je u 19. stoljeću šumar u Motovunu poznat po mnogim izumima, pa i kugličnog ležala ili balinjere, bez koje je karić nezamisliv. Mario Andretti, rođeni je Motovunac koji se kasnije proslavio kao vozač sportskih automobila i Formule 1, u kojoj je 1978. postao svjetski prvak.

Tako Balinjaradom Motovunci poučno i zabavno njeguju spomen na svoje sumještane, Ressela koji je svojim izumima unaprijedio tehničku povijest i Andrettija koji je proslavio Motovun iz kojeg je kao izbjeglica krenuo u novi život i svijet vrhunskog sporta. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter