Denis Latin na celu balkanske Al Jazeere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polako, ali sigurno, Al Jazeera kuca na vrata ne baš sasvim zaboravljenih, ali svakako dobro ocuvanih asova - barem ako je vjerovati glasinama.

Nakon što se prije nekoliko dana spominjalo ime Gorana Milica u kontekstu vrlo visokih i odgovornih funkcija u podružnici arapske TV kuce koja bi pokrivala podrucje Balkana, u petak se u kuloarima pojavila obavijest o Denisu Latinu kao prvom direktoru Al Jazeere Balkan.

Urednik i voditelj emisije Latinica te novinar HTV-a za komentar o nastavku televizijske karijere u petak nije bio dostupan. Informaciju je objavio bosanski portal Depo, pozivajuci se na "izvore bliske ovoj televizijskoj kuci".

Iako su bosanskohercegovacke novine Dnevni avaz nedavno objavile da ce Al Jazeera Balkan zaposliti stotinjak ljudi, od kojih bi oko cetrdeset novinara bilo iz zemalja bivše Jugoslavije - BiH, Srbije te Hrvatske, portal Depo objavljuje da u prvoj fazi ulaska Al Jazeere na medijsko tržište zemalja bivše države nece biti zapošljavani novinari - barem ne u velikom broju - nego ce se za pocetak zapošljavati mahom prevoditelji, koji ce za ovdašnje gledatelje prevoditi i pripremati gotove materijale, nastale u produkciji maticne kuce Al Jazeera te nekih njezinih podružnica iz drugih zemalja.

Portal Depo navodi da još nije poznato kada ce Al Jazeera poceti s proizvodnjom vlastitih sadržaja iz ove regije, još uvijek je otvorena mogucnost da to bude u prvoj sljedecoj fazi, ali i znatno kasnije.

Al Jazeera je medijska kuca koja je kroz gospodarsku krizu prošla neokrznuto, pa se tako u zadnje vrijeme sve više širi i otvara nova dopisništva po svijetu - uz trenutnih 70 namjeravaju otvoriti još desetak.

Al Jazeeru ukupno prati više od 180 milijuna ljudi. Ova TV-kuca osnovana je 1996. i isprva je bila fokusirana na Srednji istok i prostor arapskoga govornog podrucja.

Na zapadu stjece slavu tijekom rata u Afganistanu 2001. kad je izazivala goleme probleme americkoj vojnoj i ratnoj propagandi, ponajviše zbog toga što im se izvještaji cesto nisu podudarali s onim što je službeni Washington tvrdio.


Podijeli: Facebook Twiter