Denis Grabar Kapituan novi humski župan na leto dan

Novi župan na leto dan - Denis Grabar Kapituan
Novi župan na leto dan - Denis Grabar Kapituan

Denis Grabar Kapituan novi je humski župan na leto dan. Iako se župan u povijesti birao i u ostalim istarskim mjestima, ovaj se prastari hrvatski običaj očuvao samo u glagoljaškom Humu, gdje je obnovljen prije 37 godina i održava se u Gradskoj loži, mjestu zasjedanja i uredovanja župana i vijećnika. Novi župan preuzeo je župansku palicu i ključeve Polače, obećao da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah" kao i da će se baviti obnovom i revitalizacijom najmanjeg grada na svijetu.

Obilježavajući Dan Huma, jedanaest je sudaca novog župana izabralo po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša. Javno glasovanje, urezivanje crta - glasova kosirom u raboš, drvenu palicu, svojevrsna pučka predstava na izvornom dijalektu, privuklo je brojne posjetitelje. Grabar je prvi župan koji se potpisao u novu Knjigu župana. U njoj je notar Matija Nežić kaligrafijom ispisao imena dosadašnjih humskih župana, a u nju će se upisivati i svi budući župani, svi suci, i sva zbivanja u njihovom mandatu - "ki se rodiv i kemu je krava krepala".

Grabaru je prvi čestitao istarski župan, Buzećan Valter Flego, a iako bi nekome moglo izgledati da je Istra pretijesna za dva župana, što reći da je upravo na humskoj fešti, Istra dobila i trećeg župana, 6 - godišnjeg Tomasa Agapita Lakovića. U Gradskoj loži po prvi je puta održan "Mali izbor župana" koji su upriličili polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin" Buzet, vrtićke skupine "Zvjezdice" istražujući običaje rodnog kraja.

Najvažniji dan u godini

Slaveći Dan Huma, najvažniji dan u godini, Humljani su ugostili prijatelje iz Općine Hum na Sutli. Proslava koju su već tradicionalno organizirali Udruga Hum, u suorganizaciji Turističke zajednice Buzet i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč, započela je otvaranjem izložbe članova Udruge željezničara slikara "Plavo svjetlo". Održan je koncert limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča, a nastupili su i Gunjci Šaltin. Zabava je nastavljena plesom pod "kostanje" uz Laguna bend dok je za mlađe posjetitelje na istočnom ulazu u Hum organiziran techno party Minority connection vol. 9; na kojem su se za dobru atmosferu pobrinuti poznati hrvatski i strani DJ-i (Miss Soulfly, Alex Cvetkov, Danny Glavan, Mystikk, Wyzzo).

Reality show belgijske televizije

Izbor župana na leto dan ovjekovječen je i u kadrovima jedne TV ekipe iz Belgije koja snima reality show na nekoliko lokacija u Istri. U nadmetanjima sudjeluju četiri poznata Belgijanca u srazu sa domaćim stanovništvom, a jedan od izazova održan je u Aleji glagoljaša. - Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje sa Šveđanima koji su snimali u Istri, ove smo godine ponovo imali priliku ugostiti jedan reality show i to belgijske televizije, rekao je Ozren Grbavčić iz Illustris Travela. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter