Deni Novak iz Motovuna je najbolji meštar od rakij

'Stilske vježbe' - Lela Margitić i Pero Kvrgić (D. ŠTIFANIĆ)
'Stilske vježbe' - Lela Margitić i Pero Kvrgić (D. ŠTIFANIĆ)

Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2017. godine, na 17. izdanju tradicionalne smotre istarskih rakija koja je pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija" održana u najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, osvojio je poljoprivredni obrt Novak iz Motovuna, vlasnika Denija Novaka. Novak je osvojio i prvo mjesto u kategoriji biske, kao i još nekoliko priznanja u drugim kategorijama. Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je Franko Bernobić, a princezom Mila Nežić.

Smotra održana u organizaciji Udruge Hum, suorganizaciji buzetske Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta okupila je 37 proizvođača rakija iz Istre i susjednog riječkog područja, ali i iz Dalmacije i Slavonije koji su dostavili rekordni broj od 157 uzoraka rakija. Osim uobičajenog žirija, rakije je po prvi puta ocjenjivalo i Povjerenstvo za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč predvođeno predsjednicom Sanjom Radeka, te pet certificiranih senzornih analitičara. Rakije su se ocjenjivale u devet kategorija biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji, potom voćni destilat i likeri.

Priliku da degustiraju domaće žestice proizvedene na tradicionalan način, iskoristili su doista brojni posjetitelji koji nisu odoljeli niti bogatoj gastronomskoj ponudi istarskih jela poput maneštre, bakalara i pečenih kestena. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter