Den Haag: Stravična svjedočanstva o zlostavljanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvjerska ubojstva konvencionalnim i hladnim oružjem, silovanja žena i muškaraca u logorima, mučenja elektrošokovima, prisilni rad u okupiranim mjestima jasno pokazuju genocidnu namjeru Srbije prema hrvatskom stanovništvu i ta stradanja nisu imala nikakvog vojnog opravdanja, poručili su u četvrtak hrvatski pravni stručnjaci na suđenju Srbiji za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

- Zločini nisu imali vojnu svrhu, nego su bili sustavno usmjereni prema nevinim Hrvatima, motivirani mržnjom i željom da ih se etnički očisti, izjavila je u Haagu voditeljica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić. "Te činjenice govore same po sebi. Ubijanja, mučenja, silovanja bila su pravilo u toj genocidnoj srpskoj kampanji", rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Ističući da zbog straha, traume i srama žrtava točan broj silovanja nije poznat, Crnić-Grotić je 17-članom sudskom vijeću iznijela niz reprezentativnih slučajeva grupnog i višestrukog silovanja koje su počinili pripadnici JNA, krajinske milicije i paravojnih postrojba.

"Ajde ustašice, sad ćeš vidjeti kako to rade Srbi", rekli su mladoj Vukovarki pripadnici teritorijalne obrane i i silovali je pred šestogodišnjom kćeri koja je i sama bila seksualno zlostavljana.

Seksualno nasilje odvijalo se i pred očima članova obitelji, pa je tako jedna mještanka Sotina silovana u prisustvu svekrve i dvogodišnjeg djeteta, a srpski dobrovoljac je ženu iz Bapske prisilio na spolni odnos prijeteći da će silovati njezinu 91-godišnju majku.

Skupina srbijanskih paravojnika grupno je, pred roditeljima i djecom, silovala ženu u Dalju koja je zatrudnjela i rodila dijete, a zatočene Vukovarke morale su se prije silovanja našminkati i namirisati da bi bile lijepe zlostavljačima.

Od seksualnog nasilja i mučenja nisu bili pošteđeni ni muškarci, pa su tako trojica mještana Tovarnika kastrirana noževima, a hrvatski vojnici u Kusonjama žicom omotanom oko testisa, rekla je hrvatska zastupnica.

- Urlikali smo kao životinje i padali u šok, dok su se oni smijali i govorili 'još, još' i gledaj kako se diže, piše u izjavi zatočenika zatvora u Kninu kojemu su srpski borci na testise priključili elektrode.

Tortura se nastavila i u srpskim zatvorima i logorima u Hrvatskoj, Srbiji i drugim dijelovima bivše Jugoslavije gdje je završilo 7.700 Hrvata s okupiranih područja koji su premlaćivani do smrti, mučeni elektrošokovima, lancima, kundacima pušaka, drvenim i metalnim šipkama i bili izloženi prisilnom radu.

- Neki su nestali preko noći i više nikad nisu viđeni, rekla je Crnić-Grotić navodeći da su nekim logorašima čupani zubi, a u okrvavljena usta ubacivana sol.

Vukovarcu su na Velepromentu odrezane ruke, a drugima odrubljene glave, dok su zatočeni u Drnišu bili prisiljeni lizati čizme zatvorskih čuvara, a oni u Korenici bili sodomizirani i prisiljeni silovati jedan druge, ističe hrvatska strana.

- Srbija ne može poreći ove činjenice koje jasno govore da su zatvorenici bili izloženi sistematskom zlostavljanju u brojnim srbijanskim logorima samo zato što su Hrvati, naglasila je Crnić-Grotić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter