Demurova sveobuhvatna i sveprisutna spirala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radovi Borisa Demura, zagrebackog slikara i postkonceptualnog umjetnika, mogu se razgledati u galeriji labinskog KUC-a Lamparna. Rijec je o prvoj od pet izložba u ciklusu "Umjetnost i kaos", kojim Labin Art Express obilježava 20. obljetnicu svog djelovanja.

Demur se krajem 70-ih godina s konceptualnog preusmjerio na primarno slikarstvo, a 1983. godine otkrio je motiv spirale, kojemu je ostao vjeran do danas.

- Realnost života u spirali, u vlastitom kreiranom spiralnom umjetnickom labirintu koji hipotetski sadrži sve mogucnosti za preporod bica, ideja je koja nije ništa apstraktnija od svakodnevnih života uhvacenih u virtualnu mrežu slika, prizora i spektakala koji isijavaju s monitora život nudeci život realniji od same realnosti, kazala je likovna kriticarka Sanja Švrljuga otvarajuci izložbu.

Citirala je i umjetnikove rijeci: "Preko slikarstva nastojim osloboditi uspavane slojeve kozmickog bica u covjeku. Mislim da je ta kozmicka struktura ljudsko bica dobrim dijelom uspavana, gotovo petrificirana. Kroz svoju umjetnost nastojim osloboditi zapretenost toga kozmickog bica u sebi. U tome vidim razlog umjetnosti, osjecajuci i doživljavajuci slikarstvo kao molitvu".

Švrljuga ce dalje za Demurovu spiralu reci da je slika predodžbe u božanskom, sveobuhvatnom i sveprisutnom te da je ekspresivna, oslikana površina koja svojim dimenzijama, uvjerljivošcu i nizom nasumce nanesenih mrljica boje, koje harmonicno vibriraju životnim ritmom, superiorno kontrapuktira mehanickim izmjenama piksela "najnovijeg, najboljeg, musthave proizvoda na reklamnom video wallu nekog od bezbroj tržišnih centara".

Uz spirale, koje su vec izlagane, u Lamparni je prvi put izložen Demurov ciklus slika - predložaka za graficku mapu iz 2000. goidine nastao u sklopu Crveno-crnog ucilišta Darka Šnajdera i Vladimira Dodiga Trokuta. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja, nakon cega ce u sklopu "Umjetnosti i kaosa" gostovati Damir Stojnic, Damijan Kracina, Kristijan Kožul i Dragan Živadinov. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter