Demonstracije širom zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani Zagreba su nakon okupljanja na Cvjetnom trgu krenuli oko 18,20 sati u prosvjednu šetnju gradom zahtjevajuci odlazak vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Oni su s transparentima i uzvikujuci parole "Svi na ulice", "Jaco odlazi", krenuli u prosvjednu šetnju prema Markovu trgu, gdje im je policija iznad Kamenitih vrata preprijecila prolaz jer je tamo zabranjeno prosvjedovanje. Nakon kraceg zadržavanja uz povike "Dolje lopovi" i "HDZ mafija" prosvjednici su otišli porucujuci "Doci cemo opet". Pred veleposlanstvom Japana u tišini koja je na trenutak zavladala neki od njih zapalili su svijece i položili bijele ruže.

Na prosvjedu se prema novinarskoj procjeni na vrhuncu okupilo oko 5000 gradana. Uz zvukove bubnjeva kolonu su predvodili prosvjednici s hrvatskom zastavom i velikim transparentom "Generalni štrajk!". Prosvjednu kolonu osigurava policijska pratnja, a prema novinarskim zapažanjima nema incidenata.

Prosvjedi su organizirani putem društvenih mreža, u Zagrebu se u posljednja tri tjedna održavaju svaki drugi dan, a održavaju se i u drugim hrvatskim gradovima. Za subotu, 19. ožujka najavljen je veliki prosvjed po svim vecim hrvatskim gradovima.

Oko 400 prosvjednika sudjelovalo je danas na protuvladinom prosvjedu u Rijeci s porukom da im je jedini cilj odlazak sadašnje vlade i da svaka sljedeca nece moci raditi što hoce. Prije pocetka prosvjednog hoda, ispred hotela Kontinental, predstavnici organizatora okupljeni pod nazivom Koordinacija prosvjeda Rijeka su pozivajuci gradane da im se masovnije prikljuce isticali da ni do sada prosvjednici nisu izazivali ekscese pa nece ni ubuduce.

Prosvjednici su zatim u koloni od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga i natrag nosili transparente "Dolje vlada odmah i sada", "Korupcija=HDZ+SDP", "HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu ce se vjencati nama na dar" i druge, a skandirali su "Svi na ulice", "Narod je na ulici", "Dolje politicke elite", "HDZ lopovi" i "SDP lopovi".

Pred zgradom poglavarstva Grada Rijeke te pred sjedištem rijeckoga HDZ-a neki od prosvjednika su bacali papirnate zrakoplove i gadali zgužvanim papirima te dvije zgrade. Na zgradu poglavarstva grada netko je bacio stakleni predmet, vjerojatno bocu. Kolona prosvjednika zatim se vratila na trg pred hotelom Kontinental na kojem se kuhao grah i dijelio svim zainteresiranima.

Nekoliko stotina Šibencana okupilo se danas poslijepodne ispred zgrade Županije šibensko-kninske na prosvjedu kojim su iskazali nezadovoljstvo aktualnom politikom u državi. Napisima "Jaco odlazi", "U ovoj državi i Chuck Norris bio bi bez posla", te "Impotentnoj Vladi diže se narod", prosvjednici su zazivali kolektivnu ostavku vlade. Prosvjed, na kojemu je po novinarskoj procjeni bilo oko 700, a po policijskoj oko 350 gradana, prošao je mirno.

U Sisku se, prema procjenama policije, tristotinjak ljudi okupilo u prosvjednoj šetnji. Sa samo jednim transparentom "Sisak se budi (polako)" i hrvatskom zastavom pocela je prva šetnja gradom kojom su se Sišcani pridružili prosjvednicima u drugim gradovima Hrvatske.

Protuvladin prosvjed u Virovitici poceo je u 14 sati ispred zgrade Gradske uprave gdje se okupilo 50-ak prosvjednika koji su uzvikivali "Kiro – lopove!". Nakon toga su se uputili prema stanu saborskog zastupnika Josipa ?akica uz povike "Mafija - HDZ", "Državu ste prodali" i slicno, a ?akicu su ispred zgrade u kojoj živi skandirali "Jopa, lopove" i "Jopa, izdajnik". Sljedece odredište bila je zgrada Viroviticko-podravske županije ispred koje su uzvikivali poruke županu Tomislavu Tolušicu - "Tole, podobnik!".

Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su poceli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak, vecinom mladih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore, a neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Takoder je bilo receno ""ne" ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ako nece biti jasno receno što nas tamo ceka". Ni oporbene stranke nisu bile poštedene kritike okupljenih koji su porucili da ce prema novoj vlasti biti još kriticniji.

Na prosvjedu u Slavonskome Brodu okupilo se tridesetak nezadovoljnika. To je cetvrti u nizu prosvjeda organiziran pred zgradom Brodsko-posavske županije s dosada najmanjim brojem sudionika. Ne skrivajuci razocaranje slabim odazivom jedan od organizatora Marijan Grgic kazao je kako ipak nece odustati od daljnih akcija.


Podijeli: Facebook Twiter