Demonstracije iz Münchena sele u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori nedavnih minhenskih demonstracija protiv predsjednika Stjepana Mesica šire podrucje svoje politicke borbe na Hrvatsku. U Zagrebu, na Trgu bana Jelacica, 21. kolovoza održat ce se, kako se najavljuje na prigodno izradenoj web stranici, «Odzvonilo je» - prosvjed protiv Mesica.

Prije tri tjedna, ispred hotela Bayerischer Hof, u kojem je predsjednik imao predavanje o ukljucivanju Hrvatske u Europsku uniju, okupilo se tristotinjak prosvjednika s transparentima poput: «Mesicev ured - leglo Udbe» i «Partizani i komunisti su koljaci, a ne antifašisti», a predsjednik Matice hrvatske iz Münchena Romano Sole i ugostitelj Ante Brekalo, koji su priredili skup, ocekuju u Zagrebu tisucu ljudi. Navodno ce na Jelacicevom trgu nastupiti i «neki poznati hrvatski pjevaci te licnosti iz hrvatskog kulturnog, javnog i politickog života».

«Pozivamo sve hrabre i poštene Hrvate da svojim dolaskom podupru ovu važnu akciju», navodi se u proglasu organizatora zagrebackih protumesicevskih «dostojanstvenih, kulturnih i ponosnih demonstracija». Sve zainteresirane upozorava se da nisu dobrodošla ni fašisticka ni komunisticka obilježja.

«Nismo niti politicari, niti tajni agenti, vec obicni ljudi kojima je stalo do bolje i pravednije buducnosti. Ne radimo po nalogu nikakve politicke stranke, niti organizacije, a vodi nas želja za istinom, socijalnom pravdom i boljom hrvatskom sutrašnjicom... Došao je trenutak da dignemo svoj glas protiv svih djela i nedjela ucinjenih od pocetka predsjednickog mandata Stjepana Mesica do danas. Bilo je dosta ponižavanja, omalovažavanja, vrijedanja i raspirivanja mržnje i podjela. Nitko nam ne može vratiti ovih deset izgubljenih godina, no možemo se potruditi i obeshrabriti aktualnog predsjednika Mesica u namjeri da se ukljuci u utrku za premijersku funkciju, obeshrabriti ga u namjeri da pristane na ponudu o produženju svoga mandata na još godinu dana! Koga cemo, osim nas samih, moci kriviti ukoliko do toga dode? Uzmimo u ruke sudbinu i srecu, rekao bi Thompson», porucuju, uz ostalo, iz stožera prosvjeda kojima je Mesic tek «sinonim za poslušnicku politiku koja je vodena od 2000. godine do danas».

"Kad kažemo Stjepan Mesic, mislimo na Damira Kajina, Ivicu Racana, Vesnu Pusic, Denisa Latina i na još stotine njima slicnih", isticu minhenski Hrvati. Organizatori su istaknuli desetak ciljeva koje žele postici svojim skupom u Zagrebu, uz ostalo i preispitivanje sudskih procesa u kojima su osudeni generali Hrvatske vojske te prestanak hajke na pjevaca Marka Perkovica Thompsona.


Podijeli: Facebook Twiter