Demoni prozivaju, Raca se brani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi dan i novi problemi u Istri 1961. Na vidjelo su izašli podaci koji dokazuju da pulski menadžer Eljver Raca nije bio darežljivi sponzor kluba kakvim se predstavljao, vec poslovni covjek koji je imao svog interesa u klubu i zbog toga nije smio voditi klupsku politiku.

Naime, navijaci pulskog prvoligaša Demoni na presici u cetvrtak podijelili su kopije Racinog ugovora u kojem piše da ce on za svaki ugovor kluba s trenerom ili igracem dobiti minimalnu proviziju od 10 tisuca eura.

Time je bio u sukobu interesa jer je istovremeno i krojio klupsku politiku i dovodio igrace. Da se zadržao samo na transferiranju igraca u pulski klub, o cemu postoji ugovor o zastupanju izmedu Race i Istre 1961 koji je u ime kluba potpisao predsjednik Mihajl Šceglov, problema ne bi bilo.

"Tražimo i dalje od Race i bivšeg direktora Vlade Orlica da potpuno napuste klub jer njih smatramo glavnim krivcima za ovako loše rezultate u ovom prvenstvu. Smatramo da je Raca doveo skupe igrace koji nisu prava pojacanja i krive trenere i zato smo tražili da ga se makne.

Njegovim odlaskom smo dobili što smo htjeli, a ako ga predsjednik Šceglov i dalje želi zadržati za savjetnika i klupskog menadžera, to je njegovo pravo. Orlica pak smatramo produženom rukom Race i covjekom koji je uništio svaki klub u kojem je bio", rekao je Luka Ilic, predsjednik Demona.

Izmedu ostalog Demoni su Racu prozvali i zbog toga što je novac kojim je platio pripreme u Sloveniji potom tražio od kluba natrag, te jer je pokušavao trenerima "sugerirati" da njegove igrace stavljaju u momcad.

"Zanimljivo je da, kad sam osobno doveo Vulica i Chagu s kojima smo se spasili od ispadanja, drugi su bili zaslužni. Sad kad imamo slabe rezultate, krivica je samo moja. Istina je da sam poslije od kluba tražio da mi se vrati novac koji sam platio za pripreme u Sloveniji. Pa ja sam menadžer i suradnik kluba, nisam predsjednik.

Što se ugovora izmedu kluba i mene o zastupanju tice, tu ne vidim niceg spornog. Ugovor je sastavljen po svim pravilima FIFA-e i HNS-a i ja kao menadžer dobivam od kluba proviziju za igrace. To je normalan ugovor i drago mi je da je izašao u javnost jer nemam što skrivati.

Medutim kljucno je u svemu tome što sam ja dosad samo naplatio troškove hotela i putovanja, a nisam još ni lipe dobio za transfere igraca. I taj ugovor je sa mnom potpisao predsjednik Šceglov s kojim suradujem vec pet godina. Nisam ga ja sam sastavio i potpisao, niti ga je Orlic potpisao.

To mi je osiguranje kojim štitim svoje investicije u klub i igrace. Oni koji ulažu novac u klub to ce kasnije naplatiti u privatizaciji, a ja na ovaj nacin, kad ti igraci budu potom transferirani iz kluba. Uostalom provizija za Traorea i Župana je puno veca nego što je ova moja", rekao je Raca. (Roberto CAR)

Herak: Znali smo za takav ugovor
"Protiv sam toga da se sad ide drvljem i kamenjem na Racu. On je zaista puno doprinio da mi proljetos ostanemo u Prvoj ligi, a i sad je donio puno vlastitih sredstava u klub. Problem je nastao zbog toga što je doveo igrace koji se nisu pokazali pojacanjima zbog cega nismo uspjeli skockati pravu momcad. Ugovor je kao takav bio poznat vecini nas clanova IO-a, ali moram napomenuti da on nije nikad stupio na snagu iz jednostavnog razloga što po njemu dosad nije isplacena ni jedna kuna", rekao je Ivan Herak, novoizabrani izvršni dopredsjednik Istre 1961.


Podijeli: Facebook Twiter