Demokršćani izborni pobjednici u Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prvim prognozama javnih TV postaja ARD i ZDF, demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel uvjerljivi je pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj dok Unijin dosadašnji koalicijski partner Liberalno-demokratska stranka (FDP) nije uspjela prijeći izborni prag tako da sve ukazuje na formiranje tzv. "velike koalicije" između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Prema posljednjim podacima, moguć je i ulazak u Bundestag euroskeptične stranke Alternative za Njemačku (AfD) koja kao svoj isključivi cilj ističe izlazak Njemačke iz zone eura.

Prema proračunima načinjenim na temelju izlaznih anketa i prvih podataka iz izbornih jednica, Unija CDU/CSU osvojila je 42 posto glasova, SPD 26, FDP 4,7, stranka Ljevice 8,3, Zeleni 8,1, te AfD 4,9 posto glasova.

Odaziv na današnjim saveznim izborima bio je 73 posto. Riječ je nešto većem odazivu u odnosu na prethodne izbore prije četiri godine, kada je izašlo 70 posto upisanih birača, što je bila rekordno niska izlaznost.

Angela Merkel se već jednom, od 2005. do 2009. nalazila na čelu tzv. "velike koalicije" u kojoj je funkciju ministra financija obnašao sadašnji glavni kandidat SPD-a na izborima Peer Steinbrueck. Angela Merkel je u više navrata hvalila rad tadašnje "velike koalicije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter