Demokrati za regiju Istru s 8 do 10 općina

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Istarski demokrati na predstojećim će predsjedničkim izborima podržati sadašnjeg predsjednika RH Ivu Josipovića, a uputit će mu i pismo podrške vezano uz njegovu najavu reforme sustava lokalne i regionalne samouprave. U ovoj se stranci, naime, zalažu za Hrvatsku u kojoj bi, umjesto županija, bilo pet do sedam regija te stotinjak općina. Time bi se uštedjelo šest do sedam milijardi kuna godišnje i sigurno izbjegao bankrot države koji prijeti u roku od šest mjeseci ukoliko se reforma ne provede, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Branko Ružić, tajnik ID-a.  

Regije bi se, po demokratima, formirale uzimajući u obzir povijesno-kulturološke okolnosti, pa bi tako istarska regija obuhvaćala i Liburniju. Druga regija obuhvaćala bi Hrvatsko primorje, uključujući Krk i Rab, regija Dalmacija sezala bi sve do Dubrovnika, uključujući taj grad, iako je, kažu u ID-u, moguće i da Dubrovnik bude samostalna regija. Stara ili Središnja Hrvatska obuhvaćala bi Zagreb i okolicu, Sjevernu Hrvatsku, Liku, Gorski kotar, Baniju, Kordun, a peta bi regija obuhvaćala Slavoniju, Baranju i Srijem. Istarska bi, pak, regija imala osam općina (Pula, Vodnjan, Labin, Vodnjan, Poreč, Pazin, Buzet i Umag), a moguće i deset, nakon što joj se priključe moguće buduće općine Opatija i Cres-Lošinj.

- Trideset posto zaposlenih u institucijama države, te lokalnoj i regionalnoj samoupravi može obavljati jednako kvalitetno i odgovorno poslove i s 50 posto manje troškova. Zato predlažemo novi regionalni ustroj po načelu supsidijarnosti. Ovo će izazvati potrese jer će neki ostati bez posla. No, jedni će u penziju, drugi će se prebaciti u veće radne jedinice, dok će treći morati potražiti novi posao, rekao je Mario Blečić, član predsjedništva ID-a. Reforma, po njemu, nije nemoguća misija i ako se ne provede, "stradat će svi". 

Sadašnji sustav je, tvrde demokrati, neodrživ, preglomazan i preskup, te je "razbio jedinstvo regija, posvađao ih jer su županije kulturno-povijesno neprimjerene".

Ružić je najavio da će stranka do Božića predstaviti gospodarski program "na kojem rade eminentni stručnjaci". Na naše pitanje o kojim se to stručnjacima radi, odgovorio je njihova imena još neće otkriti te najavio javnu raspravu o gospodarskom programu.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter