Demokrati i republikanci blizu rješenja krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici američkog Senata sve su bliže postizanju dogovora kojime bi se američkoj vladi dopustilo dodatno zaduživanje i financiranje do sredine siječnja, čime bi se okončala i dvotjedna djelomična blokada rada američke administracije, pišu američki mediji u utorak.

Savjetnici u Kongresu predviđaju da bi čelnik senatske većine Harry Reid i vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell mogli postići dogovor u utorak popodne po mjesnom vremenu.

Taj dogovor okončao bi dvotjednu blokadu vlade i njime bi se dopustilo zaduživanje SAD-a najmanje do sredine veljače te vladi omogućilo financiranje do 15. siječnja.

"Opći okvir je tu", rekao je republikanski senator Bob Corker. Po njegovim riječima, razgovori se nastavljaju i on smatra da će plan biti finaliziran u utorak. Bijela kuća je priopćila da istječe vrijeme za dogovor jer će postojeći plafon američkog zaduživanja biti dosegnut u četvrtak.

"Postigli smo ogroman napredak", rekao je Reid u ponedjeljak navečer. "Nadamo se dobroj sreći... možda će sutra biti sjajan dan. Ali još nismo tamo." McConnell je također pozdravio postignut "važan napredak".

Djelomična blokada vlade, zbog koje je 350.000 djelatnika savezne administracije bilo prisiljeno otići na neplaćeni dopust, počela je 1. listopada nakon što Kongres nije usvojio prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade.

Ako Kongres ne odobri mjeru za povećanje iznosa novca za koji će se vlada moći zadužiti, administracija predsjednika Baracka Obame, kako tvrdi, neće moći platiti svoje račune, a kada država postane insolventna to je katastrofa za gospodarstvo.

Mnogi konzervativci, pišu američki mediji, nezadovoljni su ovakvim okvirnim dogovorom, ali treba vidjeti hoće li tražiti da se u njega unesu promjene. Nakon Senata u kojem demokrati imaju većinu, dogovor mora proći i Predstavnički dom s republikanskom većinom.

Republikanci su prvotno zatražili od Obame da zaustaviti primjenu zakona o zdravstvenoj reformi postavivši to kao uvjet za postizanje zakona o kratkoročnom financiranju. Međutim, u planu koji razmatraju Reid i McConnell tog uvjeta nema, isto kao što nema proračunskih rezova koje su tražili u zamjenu za povećanje zaduženosti koja sada iznosi oko 16,7 bilijuna američkih dolara.

Okvir također ne sadrži zahtjev jednogodišnje odgode u zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji pojedince obvezuje na kupnju osiguranja. Umjesto toga čini se vjerojatnim da će pojačati zahtjeve za provjeru dohotka pojedinaca koji se kvalificiraju za subvencije u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti i mogli bi ukinuti pristojbu od 63 dolara koje tvrtke moraju platiti za svaku osobu obuhvaćenu tom velikom zdravstvenom reformom koja stupa na snagu 2014. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter