Demilitarizacija je itekako zanimljiva Europi

S prezentacije u kinu Valli (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
S prezentacije u kinu Valli (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

U kinu Valli jučer je predstavljena knjiga kojom se Pula kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Pula će 19. ožujka ugostiti stručno europsko neovisno ocjenjivačko povjerenstvo te usmeno predstaviti kandidaturu u Zagrebu, a odluka o pobjedniku očekuje se 24. ožujka.

Grad Pula je s Istarskom županijom ušao u finale natjecanja za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. s temom "Demilitarizacija! – Od tvrđave do foruma", a trenutno je u konkurenciji s Rijekom, Osijekom i Dubrovnikom.

Pulsku je kandidaturu predstavio tim koji je sudjelovao u izradi i pripremi cijeloga projekta te su njegovi članovi objasnili zašto se Pula natječe za ovu titulu i zašto je ona gradu potrebna.

Kako reče na početku pročelnica pulskog Odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber, prva knjiga ocijenjena je najvišim ocjenama. Ova ima šest poglavlja kroz koje je na sto stranica odgovoreno na više od 60 pitanja među kojima je i "Kako privući pažnju 10 milijuna Europljana u grad te godine?".

Ta će knjiga uz 12 ljudi u žiriju, kako je rekla direktorica kandidature Vlatka Kolarović, odlučiti o pobjedniku. Od europskih stručnjaka čula je i da Pula ima možda najbolju temu u povijesti ovih natjecanja.

- Jako smo ponosni na ovo što je Pula isporučila i na program, kazala je Kolarović koja je objasnila da knjiga još nije izašla u javnost, odnosno još nije stavljena na net, ne kako bi se sakrila od građana nego kako bi se sakrila od konkurencije koja bi mogla vidjeti pulske prednosti i možda pokoju manu.

Nikola Bojić govorio je o kulturno-umjetničkom programu kandidature koji je koordinirao uz Davora Miškovića.

- Povezali smo neke točke, ne samo lokalne, nego i europske koje mogu pružiti novu perspektivu postojećim aktivnostima koje se u gradu provode. Nikome u Europi ne treba objašnjavati što znači militarizirani grad, odnosno društvo, posebno nakon stvari koje su se dogodile u Parizu ili u Njemačkoj. To je goruća europska tema koja može na potrebe ili potencijale grada upaliti europske reflektore, kaže Bojić koji ističe da je Pula i dalje militarizirana jer su militarizirani prostori, 40 različitih tvrđava koje predstavljaju neotkriveno kulturno europsko blago. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter