Demetlika: Zaštitite Labinštinu od pepela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Labina Tulio Demetlika poslao je dopis ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy s apelom da poduzme mjere za zbrinjavanje pepela i šljake na deponiju Termoelektrane Plomin i za sprecavanje daljnjeg zagadenja okoliša.

Na traženje primjerne sanacije odlagališta ponukala ga je, piše, situacija iz prve polovice veljace, kada je snažna bura pepeo raznosila Labinštinom.

- Kakav to ima utjecaj na zdravlje naših gradana, koje su posljedice i tko je odgovoran da nakon toliko godina još uvijek nije riješen taj problem? Smatramo da se ovakva situacija više ne može tolerirati, navodi se u dopisu ministrici, kojeg supotpisuju nacelnici cetiriju opcina, Valdi Runko (Kršan), Srecko Mohorovic (Sv. Nedelja), Josip Knapic (Raša) i Ivan Frankovic (Pican).

Naglašavaju pritom da se o neodgovarajucem zbrinjavanju nusproizvoda izgaranja ugljena raspravlja otkako je proradila TE Plomin 1, 1970. godine.

O prašini s deponija pepela, šljake te gipsa (koji je nusprodukt procišcavanja dimnih plinova), koja je zasula okoliš elektrane raspravljalo se i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeca Labina. Tada je Demetlika kazao da su mu iz Hrvatske elektroprivrede potvrdili da je vjetar raznosio prašinu s njihovog odlagališta. Istaknuo je i da HEP ima projekt kako to sprijeciti, ali da mu se zbog skupoce ocigledno ne žuri provesti ga.

Ralf Blomberg, direktor firme RWE Hrvatska i clan uprave poduzeca TE Plomin, u svome je reagiranju na naš napis o toj temi ustvrdio da su za sprecavanje nastanka prašine kod odlaganja pepela rezervirali potrebnih osam milijuna kuna te da ce posao obaviti ove godine.

Tvrtka TE Plomin, u kojoj jednake 50-postotne udjele imaju njemacki RWE Power i HEP, vlasnik je TE Plomin 2. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter