Demetlika: Vlada treba razmotriti uvođenje asimetrične decentralizacije

(Exclusive Tents)
(Exclusive Tents)

"Gradovi i općine zaista trebaju novi zakon o njihovom financiranju jer je posljednja porezna reforma značajno utjecala na smanjenje njihovih prihoda," poručio je Tulio Demetlika, zastupnik IDS-a i predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu tijekom rasprave o novom Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.  

"Mi u Klubu IDS-a, PGS-a i RI-a kao glavni razlog i potrebu za novi pristup financiranju jedinica lokalne i područne samouprave vidimo proces decentralizacije financijskih sredstava jedinica lokalne i područne samouprave," kazao je Demetlika naglasivši kako „treba dati mogućnost našim lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za svoj razvoj i gospodarski napredak, osobito onima koje su za to imaju sve potrebne mogućnosti.“ 

Decentralizacija

"Od ovoga zakona očekivali smo početak postupka decentralizacije. Ako je već nije moguće provesti na cijelom području Republike Hrvatske, mogla se razmotriti mogućnost uvođenja asimetrične decentralizacije koja omogućuje da pojedina područja imaju veću autonomiju od ostalih. Time bi se omogućilo lokalnim zajednicama koje imaju sposobnost i mogućnost da samostalno upravljaju, pri čemu bi državi ostali kontrolni mehanizmi za nadzor," predložio je Demetlika uz objašnjenje da je za Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a predloženi omjer raspodjele poreza na dohodak između gradova i općina (60 posto), županija (17 posto), decentraliziranih funkcija (6 posto) i fonda izravnanja (17 posto) je neprihvatljiv.

"Takva raspodjela prihoda od dohotka zasigurno neće osigurati značajni transfer sredstava županijama, gradovima i općinama niti se može reći da se time postiže puna decentralizacija sredstava, osobito kada znamo koliko su lokalne jedinice izgubile primjenom paketa poreznih zakona i da one razvijenije jedinice lokalne samouprave neće moći koristiti sredstva iz fonda za fiskalno poravnanje. Prijedlog zakona ne usporava samo daljnji razvoj najrazvijenijih regija nego i cijele Hrvatske. Stoga Klub IDS-PGS-RI smatra da je postotak raspodjele prihoda od dohotka trebalo povećati na način da se udio grada odnosno općine poveća na 65 posto, a udio županije na 20 posto", rekao je IDS-ov zastupnik i predložio da se udio Fonda za fiskalno izravnanje smanji na devet posto, te ostatak sredstava nadoknadi iz državnog proračuna i drugih poreza. 

Veća odgovornost

"Navedenom raspodjelom omogućili bi da razvijenije ne usporavamo u njihovom razvoju, da oni i dalje budu pokretač ukupnog gospodarskog razvitka, da napokon omogućimo županijama da uistinu   mogu preuzeti veće odgovornosti u planiranju i provođenju regionalnih politika te daljnje ulaganje u razvojne projekte i programe svoje regije, što bi u praksi stvarno značilo da smo započeli s toliko potrebnom funkcionalnom i financijskom decentralizacijom", rekao je Demetlika i najavio amandman na zakonski prijedlog koji će uputi Vladi.

Demetlika je izrazio i bojazan da spomenutim zakonom, te novim Zakonom o regionalnom razvoju koji još nije došao na dnevni red Hrvatskog sabora, proizlazi da će razvijene općine, gradovi i županije biti oštećene po dvije osnove - neće imati mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova zbog najavljenih indeksa razvijenosti te predloženom raspodjelom poreza na dohodak za njih će izostati i sredstva za fiskalno izravnanje.

Ne uvaži li se predloženi amandman, zastupnici IDS-a glasat će protiv novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter