Demetlika: Umjesto na Labinštinu radi elektrane, Vlada u Umag na tenis

Marino Roce, Rodoljub Lalić i Vedran Grubišić - svečana sjednica Općinskog vijeća Kršana
Marino Roce, Rodoljub Lalić i Vedran Grubišić - svečana sjednica Općinskog vijeća Kršana

Gospoda iz Vlade mogla su, kad već znaju dolaziti u Umag na ATP turnir ili odmarati na Brijune, skočiti i do ove male općine o kojoj, kako nam govore, ovisi realizacija trećeg bloka plominske elektrane, investicije od 800 milijuna eura za energetsku stabilnost države, izjavio je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika (IDS) na sinoćnjoj svečanoj sjednici kršanskog vijeća.

- Još su naši nonići kao rudarski udarnici izgradili mnoge krajeve bivše Jugoslavije, a sve vrijeme strujom napajamo ostale dijelove nove države. Iz HEP-a nam svi govore o izgradnji prijateljskih okruženja, a mi kao dobri Istrijani u to vjerujemo, no sa svakom Vladom, desnom ili lijevom, ostanemo na suhom, izjadao se Demetlika na skupu koji zbog aktualne izgradnje TE Plomina 3 (500 MW) na ugljen nije bio samo protokolaran.

- Iz Vlade nam preko potpredsjednika Radimira Čačića šalju poruke da u priči o plominskoj elektrani nije važno tih 50 ljudi u Istri. Zar Labinština nema 25 tisuća žitelja, a županija koja je aktualnoj Vladi dala najveći postotak glasova 220 tisuća građana, retorički se upitao Demetlika.

Rodoljub Lalić, član Uprave HEP-a za razvoj i investicije, poručio je, pak, da uvjeti iz ovog tjedna raspisanog natječaja za izbor strateškog partnera oko TE Plomina C jamči najkvalitetnije tehnološko rješenje, tj. najbolju zaštitu okoliša.

Najavio je da Elektroprivreda uskoro kreće u izgradnju silosa za ugljen i uređenje lučkog pristana za odvoz pepela i šljake, te otvorene deponije tih nusproizvoda izgaranja ugljena.

- Nadam se suradnji na ovim i drugim projektima značajnim za lokalnu zajednicu, ali i HEP, zaključio je Lalić. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter