Demetlika: U Istru su svi dobrodošli

Nastupili su pjevački zbor Buzetski biseri, KUD Đulistan iz Labina i Kršanski ljiljani (Adriano ŠĆULAC)
Nastupili su pjevački zbor Buzetski biseri, KUD Đulistan iz Labina i Kršanski ljiljani (Adriano ŠĆULAC)

- Različitost je bogatstvo svugdje, pa tako i kod nas u Istri. Mi kao i dosad želimo vrednovati vrijednosti koje demokratski svijet prepoznaje, usprkos crnim oblacima koji se nadvijaju kako u BiH tako i u Hrvatskoj te još nekim državama Europe, gdje nedemokratski pokreti jačaju, Istra će i dalje ostati ista. Ostat će prostor gdje je suživot, multikulturalnost i život svih ljudi, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože isti za sve, i sredina u koju su svi dobrodošli, uz uvažavanje svih različitosti, rekao je gradonačelnik i saborski zastupnik Tulio Demetlika u labinskom kinu na proslavi Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Istra kao svjetionik

Proslava je održana u organizaciji Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i Grada Labina, pod pokroviteljstvom Istarske županije, gradova Buzeta i Labina. Prisustvovali su istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein, načelnik općine Sveta Nedjelja Gianvlado Klarić, delegacija općine Banovići, Milan Rašula predsjednik srpske nacionalne manjine Istarske županije, predsjednik Vijeća Bošnjaka Istre, Muhamed Muratagić, predsjednik SABAH- a Mehmed Đekić, imami Labina i Umaga.

Valter Flego je poručio prisutnima, kako je Istra svjetionik, koji prednjači u uvažavanju svih naroda i narodnosti.

- Prostor smo gdje se svi osjećaju zadovoljno i sigurno i kao što prednjačimo u ostalim stvarima, tako želim i za to ću se zalagati da i dalje ostanem taj svjetionik na koji su svi dobrodošli, rekao je Flego.

Muhamed Muratagić, zahvalio se domaćinima i gostima, te s govornice poručio kako se osjeća ugodno u večeri s pravim i istinskim prijateljima.

- Iz Bosne i Hercegovine ratom poharane ljudi svih vjera dolazili su u Istru i tu pronašli svoj novi dom i svoju novu domovinu. Želio bi se ovom prilikom zahvaliti svim saborskim zastupnicima iz Istre, koji se u Hrvatskom saboru bore za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a s ovog mjesta šaljem zahvalu i zastupniku u Europskom parlamentu, Ivanu Jakovčiću koji istu stvar čini i zagovara u Bruxellessu, rekao je Muratagić.

U programu kojeg je vodila Aida Muratagić čuli smo recital domovini kojeg je pročitao Esad Ahmić, prigodan referat Ervina Mešanovića, Wail Hevešević otpjevao je pjesmu domovini, nastupili su i pjevački zbor Buzetski biseri, KUD Đulistan iz Labina i Kršanski ljiljani, dok su Sevdalinku u srcu izveli Denis Dedić i Alisa Čeliković.

Središnja proslava

Predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić rekao je kao je to središnja proslava za Istru kojom se željelo uključiti sve bošnjačke asocijacije i sve one koji se bave promicanjem bošnjačke kulture i običaja. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine prošle je godine pokrenulo zajedničko obilježavanje značajnih datuma. U ožujku prošle godine su Bošnjaci Umaga bili domaćini središnje proslave Dana neovisnosti BiH, potom su Bošnjaci Vodnjana ugostili sudionike središnje proslave Dana državnosti, a sada je eto na red došao Labin, gdje zajedno s bošnjačkim asocijacijama Labina i drugim asocijacijama Bošnjaka iz čitave Istre, zajednički obilježavamo Dan neovisnosti koji se obilježava 1. ožujka još od 1992. godine, izjavio je Muratagić.

Po završetku programa organiziran je zabavni program u prostorijama Bošnjačkog kluba Sevdah u Labinu. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter