Demetlika: Proračun će pružiti sigurnost i stabilnost

Zaiskrilo je između predsjednika vijeća Valtera Poropata i Silvana Vlačića
Zaiskrilo je između predsjednika vijeća Valtera Poropata i Silvana Vlačića

Gradski vijećnici Labina preksinoć su usvojili proračun za 2014. težak 88,5 milijuna kuna, što je 8,5 milijuna više u odnosu na očekivano izvršenje ovogodišnjeg. Prijedlog budžeta gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) podržali su predstavnici koalicije IDS-HSU-HNS, Rasim Halilović iz partnerskog BDSH-a te laburist William Negri. Usprotivilo mu se, pak, sedmero oporbenjaka koji su podnijeli niz amandmana, no nijedan nije prihvaćen. Glasanje za sve amandmane i programe po resorima završilo je istim rezultatom, 10:7.

Proračun se u odnosu na prvotni prijedlog povećao za 625 tisuća kuna, odnos iznos kapitalne državne pomoći za opremanje industrijske zone Vinež 2, koja nije realizirana jer je tek nedavno okončan javni natječaj za izvođača radova. Gradonačelnik je nacrt dopunio sa šest amandmana, između ostalog i povećanjem stavke za nadogradnju jaslica za 425 tisuća pa taj projekt ukupno teži 1,6 milijuna kuna.

- Ovakav proračun pružit će sigurnosti i stabilnost u upravljanju gradom. Spremni smo sredstva, ukažu li se potrebe obuhvaćene neprihvaćenim amandmanima, osigurati rebalansom, obećao je Demetlika.

- Cijenim što ste opoziciju pozvali na dogovor oko budžeta, no to je tek prvi korak na putu od sedam milja. I po statistici je neki od naših amandmana trebao biti prihvaćen. Potrebno je daleko više napora da bismo stavili glave skupa, na što često pozivate, odgovorio je gradonačelniku Silvano Vlačić, nositelj nezavisne liste Ulika.

Ta lista i SDP tražili su, između ostalog, povećanje potpora u programu za jačanje gospodarstva od 200, odnosno 300 tisuća kuna na račun smanjenja izdataka za lokalne medije, gradske nagrade, odnosno rashoda za zaposlene. 

- Umanjenje troškova za plaće i ostalih rashoda gradske administracije za manje od tri posto bilo bi u skladu s gospodarskim kretanjima, a ti korisnici ne bi bili značajnije oštećeni. Tim novcem stimuliralo bi se otvaranje radnih mjesta, što povlači i sutrašnje nove prihode za budžet, objasni je Vlačić.

Gradonačelnik Demetlika istaknuo je da djelatnici gradske uprave, vatrogasne postrojbe i vrtića, čije plaće opterećuju proračun, snose teret teškog gospodarskog trenutka. Njima su, kazao je, plaće smanjene u 2010. te otad nisu korigirane sa stopom inflacije.

Ulika je tražila i više novca za blagdanske bonove umirovljenicima, tj. podizanje granice dotiranih s mirovine od 2.500 na 3.000 kuna, no objašnjeno je da se to ne može servisirati iz namjenskih prihoda za komunalnu infrastrukturu, kako su predvidjeli u amandmanima. "Nema prepreke ako se hoće izdvojiti za korisne stvari. Kako ste za vaše amandmane našli sredstava?", retorički je Klaudio Korva (Ulika) pitao Demetliku. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter