Demetlika: Otici cu ako me kazni sud, a ne politika!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tek ako me, vezano uz slucaj prodaje kuce u Rapcu, kao gradonacelnika kazni sudbena, a ne politicka vlast, bit cu spreman odstupiti s funkcije", porucio je prvi covjek Labina Tulio Demetlika (IDS) na sjednici Gradskog vijeca u ponedjeljak.

Da dade ostavku i tako "sacuva dignitet gradonacelnickog položaja kao nositelja izvršne vlasti" pozvao ga je Željko Ernecic (SDP).

Vijecnik je kao razloge svoga zahtjeva naveo pravomocnu presudu Županijskog suda u Puli koji je poništio sporazum Grada i kupca nekretnine, službenog vozaca Borisa Cekade, iz 2002. (po kojem je potonji gradenjem stekao pravo vlasništva nad zemljištem) te odluku saborskog Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa koje je kaznilo gradonacelnika.

Obje su institucije, naime, utvrdile da nije poštovan Zakon o vlasništvu, po kojem gradska nekretnina mora biti prodana putem javnog natjecaja i po tržišnoj cijeni, a ne, kao u ovom slucaju, neposrednom nagodbom. Povjerenstvo, k tome, smatra da se takva nekretnina ne može steci na osnovi ulaganja u nadogradnju ili preuredenje te je slucaj proslijedilo Državnom odvjetništvu.



Spornu prodaju kuce na atraktivnoj lokaciji, tik do mora, za manje od 47 tisuca eura, godinama aktualizira Adriano Kiršic, labinski obrtnik i bivši gradski vijecnik, koji je gradonacelnika i prijavio parlamentarnom Povjerenstvu za sukob interesa.

Ernecic je, pak, u iskanju Demetlikine "košarice" citirao i clanke gradskog statuta koji gradonacelnika oznacava odgovornim za upravljanje nekretninama, kao i za zakonitost akata gradskih tijela. Demetlika, medutim, uzvraca da je taj statut usvojen tek preklani te da gradonacelnik ima takve ovlasti prema Zakonu o lokalnoj samoupravi iz 2005., a nekretnina je prodana ranije.

- Ti sudski postupci vode se protiv Grada, a ne gradonacelnika i odnose se na mandate od 1997. do 2000. te od 2001. do 2005. Tada za te poslove nije odgovarao gradonacelnik, nego Gradsko poglavarstvo i vijece. Gradonacelnik je potpisivao dokumente, ali odlucivalo je poglavarstvo, kazao je Demetlika.

Obrazlaže da je nakon dugogodišnjeg spora Državnog odvjetništva i Grada pri Opcinskom sudu, Županijski sud, kao viša instanca, lani "nepravomocno poništio cijeli postupak i vratio stvar na pocetak". Poništeni su, napomenuo je Demetlika, svi sporazumi Grada i kupca Cekade te je zemljišnoknjižnom uredu pri Opcinskom sudu u Labinu naloženo da se nekretnina vrati ranijem vlasniku.

- Kad se prodavala, prema dokumentima tog istog zemljišnoknjižnog ureda, bila je u stopostotnom vlasništvu Grada. Sadašnji vlasnik kupio ju je u dobroj namjeri. Pošteno je, prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, platio nekretninu i rekonstruirao zgradu, istaknuo je Demetlika.

- Grad je zatražio reviziju postupka prodaje i dok se to ne realizira, gospodine Ernecicu, imam toliko digniteta da mogu svakome u Labinu pogledati u oci te uzdignutog cela šetati gradom. Nisam spreman dati ostavku jer sam odgovoran onim gradanima, njih 58 posto, koji su mi dali povjerenje na izborima, dodao je.

Demetlika istice da je iskoristio i gradansko pravo na žalbu na odluku parlamentarnog povjerenstva koje je, veli, politicko tijelo.

- Želim istjerati istinu na vidjelo. Cinjenica je da su Zakon o sukobu interesa - po kojem me mogu jedino kazniti (u ovom slucaju su to ucinili radi pogodovanja povezanoj osobi, gradskom šoferu) - primijenili retroaktivno. Donesen je 2003., a kao gradonacelnik sam ranije potpisao odluku poglavarstva pa nemaju osnove za sankcioniranje sve i da jesam pocinio nekakav prekršaj. Ili su jednostavno pogriješili ili je posrijedi neznanje, tvrdi Demetlika.

- Bez obzira na to što je tada odlucivalo Gradsko poglavarstvo, gradonacelnik mora stajati iza svog potpisa i biti uvjeren da je ono što parafira po zakonu. Ne znam baš stoji li opaska o politicki imenovanom povjerenstvu jer se ono pozvalo na - Zakon o vlasništvu, zakljucio je Ernecic.

- Procitajte si akte Gradskog vijeca koji propisuju kada se gradska nekretnina može prodati neposrednom pogodbom, sugerirao mu je Demelika.


Podijeli: Facebook Twiter