Demetlika: O Plominu 3 raspravljati javno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana grada Labina, koji se obilježava na dan kada je 1341. godine usvojen prvi gradski statut, u utorak je u Malom kazalištu održana svecana sjednica Gradskog vijeca. Predsjednik vijeca Valter Poropat zahvalio je vijecnicima na kreativnosti i konstruktivnosti koju su iskazali pri donošenju odluka važnih za Grad.

Podnoseci izvješce gradonacelnik Tulio Demetlika istaknuo je staru uzrecicu "Krepat, ma ne molat!" i njenu suvremenu inacicu "Ne molat, ma nanke krepat!".

"Uzrecica je to koja bez suvišne filozofije svjedoci o Labinjanima – izdržljivi ljudi, od malo rijeci, uporni i nadasve ponosni na svoje! Svi su Labinjani takvi, i oni koji su se ovdje rodili, kao i oni koji su ovdje izabrali živjeti", rekao je gradonacelnik.

Naveo je da je u ovoj kriznoj godini gradska uprava djelovala na cetiri osnovne razine važne za kvalitetu života gradana: izgradnji pouzdane i suvremene infrastrukture, sveobuhvatnoj socijalnoj politici, kulturnim, sportskim i rekreativnim sadržajima i ulaganju u razvoj konkurentnog gospodarstva.

Najavio je donošenje Detaljnog plana uredenja zone urbanih vila Kature 2, nacrt prijedloga izmjena PPU-a Labina i UPU-a Rabac, drugu fazu uredenja knjižnice na Pjacalu te razgovore o izgradnji treceg bloka TE Plomin.

"Tema je to o kojoj cemo govoriti otvoreno i javno, u kojoj cemo postavljati pitanja i tražiti odgovore putem konstruktivne, demokratske javne rasprave. I u ovoj smo situaciji, kao i uvijek, spremni s punom odgovornošcu zastupati interese svojih gradana", napomenuo je Demetlika.

Zahvala Grada urucena je Nives Matic za rad s predškolskom djecom, Andelo Verbanac dobio je priznanje za razvoj Labina, Anton Gregoric za razvoj sporta i promociju grada na sportskom planu. Godišnja nagrada urucena je Nadi Loncarevic, koja se istaknula humanitarnim radom, a voditelj Narodnog muzeja Tullio Vorano dobitnik je nagrade za životno djelo. Talijanskom konzulu Fulviju Rusticu urucena je povelja pocasnog gradanina.

Ovogodišnje dobitnice nagrade "Roberto i Daniela Giannini", koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima, su Lara Baticic za istraživanja na polju medicinske biokemije i Lara Juricic za uspjeh na spoju elektrotehnike i poljoprivrede. U glazbenom dijelu svecanosti nastupio je mješoviti pjevacki zbor Giuseppina Martinuzzi, Rina Miletic otpjevala je pjesmu "Moj Labin", a duet Valentino i Mateo Blasina niz evergrina.

Medu uzvanicima su bili saborski zastupnik Boris Miletic, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišic, istarski gradonacelnici i nacelnici opcina Labinštine, a posebni gosti bili su talijanski konzul u Rijeci Fulvio Rustico, delegacija iz talijanskog grada pobratima Manzana, na celu s gradonacelnicom Lidiom Driutti i procelnikom za poljoprivredu oblasti Udine Danielom Macorigom te delegacija iz madarskog grada pobratima Baje, predvodena Angelom Šokac Markovic.


Podijeli: Facebook Twiter