Demetlika: Nisam ukrao nikakvu kucu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nikakvu kucu u Rapcu nisam ukrao, kako to javno tvrdi Adriano Kiršic. Takvim neistinama nanosi mi osobnu štetu, a osjecam i onu profesionalnu, u poslu, jer iz tih navoda proizlazi da sam lopov", rekao je labinski gradonacelnik Tulio Demetlika na današnjem, drugom rocištu po privatnoj tužbi za kaznena djela klevete i uvrede koju je podignuo protiv Kiršica pri Opcinskom sudu.

Podeštot je saslušan kao svjedok, a labinskog obrtnika i nekadašnjeg gradskog vijecnika tužio je zbog dopisa koji je ovaj lani potkraj svibnja predao u prijemnoj kancelariji gradske uprave, cime je postao dostupan vecem broju osoba.

U tužbi se, izmedu ostalog, navodi da je Kiršic, svjestan neistinitosti navoda koji mogu štetiti Demetlikinoj casti i ugledu, za potonjeg napisao da je ukrao kucu u Rapcu. Tužitelj traži da se Kiršica kazni iznosom od sto dnevnih dohodaka te izricanjem jedinstvene novcane kazne  od 180 dnevnih dohodaka. Za naknadu nematerijalne štete, pak, koju trpi zbog uvrede, zahtijeva da tuženik plati 30 tisuca kuna sa zateznim kamatama.

Sutkinja Lorena Smokovic je nakon što je saslušala Demetliku zakljucila raspravu i najavila objavu presude u cetvrtak u 14 sati.

- Kiršic me može prozivati glede provedene procedure oko prodaje gradske nekretnine službenom gradskom vozacu Borisu Cekadi, no ne može javno tvrditi da sam je ukrao, porucio je Demetlika.

Cekadi je, podsjetimo, Grad najprije iznajmio stan u prizemnici pa mu je omoguceno da je potom sruši i na istom mjestu sagradi dvokatnicu. Demetlika je istaknuo da je takav sporazum s Cekadom potpisao kao gradonacelnik, uz napomenu da je o tome odlucivalo Gradsko poglavarstvo.

Po Kiršicevim tvrdnjama, iz svega proizlazi da je gradonacelnik Demetlika nekretninu na atraktivnoj lokaciji u središtu turistickog mjesta neposrednom nagodbom prodao gradskom vozacu za manje od 47 tisuca eura.

- Kiršic vec niz godina vodi osobni rat protiv gradske vlasti, bez obzira tko je na njenom celu. Tužbu sam podnio kada je njegovo stalno iznošenje neistina upitnim ucinilo moju cast i ugled, objasnio je Demetlika. U meduvremenu je, veli, protiv Kiršica podignuo i kaznenu prijavu zbog ucjene te prijetnji njemu i clanovima obitelji. Prije cetiri mjeseca prijavio ga je i policiji, nakon što mu je ovaj, presrevši ga na ulazu u zgradu gradske uprave dovikivao: "Lopove, kriminalac!".

Demetlika je nijecno odgovorio na upite svog odvjetnika Damira Krpana iz Novigrada - je li se dosad protiv njega vodio kazneni ili prekršajni postupak vezano uz kucu u Rapcu.

Napomenuo je da odluka saborskog Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa, koje ga je u listopadu kaznilo zbog pogodovanja povezanoj osobi, nije konacna jer je pri Upravnom sudu Republike Hrvatske podnio zahtjev za zaštitu Ustavom zajamcenih gradanskih prava i sloboda. Povjerenstvo je, podsjetimo, izrazilo sumnju da je Demetlika kršio zakon koji propisuje da gradske nekretnine mogu biti prodane samo javnim natjecajem, i to po tržišnoj cijeni, te je svoj spis proslijedilo Državnom odvjetništvu.

I Kiršic, koji nije angažirao odvjetnika, pokušao je poentirati pitajuci gradonacelnika je li potpisao kupoprodajni ugovor i nekretninu prodao neposrednom nagodbom.

- Postupili smo u skladu s gradskim odlukama koje dopuštaju da se nekretnina u gradskom vlasništvu može prodati i razvrgnucem suvlasnicke zajednice, tj. bez javnog natjecaja. Sve što sam kao predsjednik poglavarstva, odnosno kao gradonacelnik potpisao bilo je u skladu s tadašnjim zakonom, odgovorio je Demetlika.

Kiršic je pitao podeštota i je li njemu ikad dao na javni uvid dva dokumenta koja traži vec osam godina - procjenu sudskog vještaka i kupoprodajni ugovor.

- O kuci u Rapcu vodio se parnicni postupak, rasprave su bile javne, pa su se zainteresirani ondje o svemu mogli detaljno informirati. Javnosti sam, uostalom, dokumentaciju dao na uvid prije tri godine, kada je, nakon prvostupanjske presude Opcinskog suda u Labinu, o tome pisala novinarka Glasa Istre, rekao je Demetlika.(Igor RADIC)

Dvokatnicu u centru Rapca procijenili na 47.000 eura

- Je li, po vama, 47 tisuca eura realna procjena dvokatnice u središtu Rapca?, pitao je Kiršic gradonacelnika.
- Za svaku kupoprodaju nekretnine u gradskom vlasništvu procjenu obavlja sudski vještak i takva dolazi na odlucivanje Gradskom vijecu. I u ovom je slucaju bilo tako pa otpadaju bilo kakve insinuacije da sam ukrao kucu. Nijednu procjenu nije ucinio gradonacelnik, odgovorio je Demetlika.
Spornu nekretninu procjenjivali su vještaci Dino Šumberac i Ante Bandic, izvijestila je sutkinja Smokovic na Kiršicevo traženje. Kiršic je komentirao da Demetlika svoju kucu u Presiki, površine 316 cetvorna metra, u imovinskoj kartici procjenjuje na 2,3 milijuna kuna.


Odbijen Cekadin zahtjev

Sutkinja Lorena Smokovic je - razmatrajuci parnicni postupak u kojem se od 2002. godine Državno odvjetništvo spori s Gradom Labinom i Borisom Cekadom o vlasništvu zemljišta - izvijestila da je Županijski sud u Puli pravomocnom presudom preinacio onu prvostupanjsku Opcinskog suda u Labinu. Ništavnim je, naime, proglašen sporazum Grada i Cekade iz 2002. prema kojem potonji gradenjem (sagradio je dvokatnicu na mjestu prizemnice) stjece pravo vlasništva na zemljištu buduci da tom prilikom nije proveden javni natjecaj, tj. nisu poštivane odredbe Zakona o vlasništvu. Time je odbijen i Cekadin zahtjev da po toj osnovi, gradenjem, stekne pravo vlasništva.

 


Podijeli: Facebook Twiter