Demetlika nije u sukobu interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni sud Republike Hrvatske poništio je odluku Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa koje je lani potkraj listopada kaznilo labinskog gradonacelnika Tulija Demetliku zbog pogodovanja povezanoj osobi, bivšem gradskom vozacu Borisu Cekadi, u rješavanju stambenog pitanja - prodaji kuce u Rapcu.

U presudi donesenoj 30. ožujka, koja je Demetliki dostavljena tek potkraj minulog tjedna, objašnjava se da nije jasno zbog cega je to saborsko tijelo zakljucilo da su prvi covjek Grada i vozac u zakonskom smislu povezane osobe, kao ni na osnovu cega je utvrdilo da je nekretnina prodana protivno pozitivnim pravnim propisima RH.

- Povjerenstvo nije obrazložilo kako je to privatni interes gradonacelnika utjecao na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti. Nije vidljivo ni koju je odredbu Zakona o sukobu interesa Demetlika prekršio, odnosno zbog cega je sankcioniran javnim objavljivanjem odluke povjerenstva. I samo povjerenstvo u svom ocitovanju istice da se o ovom slucaju pred Opcinskim sudom vodi spor temeljem tužbe države (koja putem pulskog Opcinskog državnog odvjetništva traži raskid kupoprodajnog sporazuma izmedu Grada Labina i Cekade iz 2002., op. a.), piše u presudi koju potpisuje predsjednica sudskog vijeca Ana Berlengi Fellner.

Demetlika, navodi se nadalje, nije bio ni obaviješten o pokretanju postupka, premda ga je povjerenstvo o tome trebalo izvijestiti, pa su i time narušena njegova ustavna prava.

- Iskreno, ne znam što da komentiram. Otpocetka sam tvrdio da po Zakonu o sprecavanju sukoba interesa nije bilo elemenata da mi se dokaže to nedjelo, veli Demetlika, koji je netom po objavi odluke povjerenstva bio najavio podnošenje žalbe Upravnom sudu. "Cinjenica je da u svemu nisam imao osobne koristi. Upravni sud oslobodio me za sve za što me parlamentarno tijelo kaznilo. No, ne razmišljam o dodatnim tužbama protiv povjerenstva ili države za naknadu štete, koja mi je zasigurno pocinjena u karijeri profesionalnog politicara", dodao je.



Saborsko povjerenstvo za sprecavanje sukoba interesa utvrdilo je, podsjetimo, da u slucaju kuce u Rapcu nije poštovan Zakon o vlasništvu, po kojem gradska nekretnina mora biti prodana putem javnog natjecaja, po tržišnoj cijeni, a ne, kao u ovom slucaju, neposrednom nagodbom. Istom se logikom potom poveo i Županijski sud u Puli, koji je poništio sporazum Grada i Cekade iz 2002., po kojem je potonji gradenjem stekao pravo vlasništva nad zemljištem. Grad je, pak, zatražio reviziju postupka. Povjerenstvo je, usto, naglašavalo da se takva nekretnina ne može steci na osnovu ulaganja u nadogradnju ili preuredenje (Cekada je srušio prvotno unajmljenu prizemnicu i na njenom mjestu sagradio dvokatnicu) te je slucaj proslijedilo Državnom odvjetništvu.

Pitanje sporne prodaje kuce godinama aktualizira Adriano Kiršic, obrtnik i bivši gradski vijecnik, koji je gradonacelnika i prijavio povjerenstvu za sukob interesa. Iz svega, tvrdi Kiršic, proizlazi da je za dvokatnicu s turistickim apartmanima na atraktivnoj lokaciji, ponad rive, Grad inkasirao manje od 47 tisuca eura.

- Je li ucinjena pogreška u prodajnoj proceduri pokazat ce sudski postupak koji se vodi, kaže Demetlika. (I. RADIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter