Demetlika: Neulaganje u razvijene regije šteta je za cijelu Hrvatsku


Saborski zastupnik IDS-a i predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tulio Demetlika sudjelovao je u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o regionalnom razvoju.

- Novim prijedlogom zakona, umjesto dosadašnjih pet skupina kategorizacije jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti, kategorizacija se vrši u osam skupina. Za kategorizaciju jedinica područne samouprave zadržane su četiri razvojne skupine. Rezultat nove kategorizacije je da bi umjesto dosadašnje 264 jedinice lokalne samouprave koje imaju status potpomognutih područja, sad status potpomognutih područja imalo njih 304, ocijenio je Demetlika i dodao da "rezultati kategorizacije za županije pokazuju da prema novom modelu jedna županija izlazi iz sustava potpomognutih područja, a jedna ulazi".

Penaliziranje ili pozitivna diskriminacija

- Razvijenost je sama po sebi dobra i pozitivna okolnost, međutim, kad se ista penalizira ili, kako vladajući vole reći "pozitivno diskriminira" u vidu korištenja sredstava iz proračuna ili Europskih strukturnih i investicijskih fondova, onda sam model izračuna postaje diskutabilan, s obzirom da se prilikom uspoređivanja uzimaju u obzir vrijednosti na razini Hrvatske, a ne onoj europskoj, kazao je Demetlika.

- U IDS-u zastupamo stav da se najrazvijenije regije trebaju dalje razvijati prema europskim standardima razvijenosti. To znači da trebamo dostići nivo razvijenosti regija u suvremenim europskim demokratskim državama kao što su regije u susjednim državama Sloveniji, Italiji i Austriji, naglasio je IDS-ov zastupnik i postavio Vladi pitanje što planira učiniti i na koji način kako bi omogućila područjima rangiranim u iznadprosječno razvijene, gdje spadaju Istra i Primorsko-goranska županija, daljnji razvoj prema europskim standardima.

Ne kočite lokomotive koje vuku

- Klub IDS-PGS-RI nema ništa protiv poticanja razvoja slabije razvijenih područja, uvijek smo pokazivali i solidarnost i odgovornost, ali ne bi željeli da Istra čeka još dvadeset godina dok se sve hrvatske regije ne dovedu na isti nivo razvijenosti. Ako budemo čekali, prestići će nas i one europske regije koje se danas nalaze iza nas po razvijenosti, što nikako nije dobro. Ne kočite lokomotive koje vuku, jer ćete tako usporiti cijeli vlak. Ono što je dobro za Istru smatramo da je dobro i za cijelu Hrvatsku. U prosjeku nema napretka, poručio je Demetlika.

- Predloženi model izračuna indeksa razvijenosti omogućit će većem broju jedinica lokalne samouprave da uđu u skupinu potpomognutih područja, međutim, stvorit će i opravdano nezadovoljstvo onih jedinica lokalne samouprave koje su najrazvijenije, jer se njima ne pružaju nikakvi povoljniji uvjeti za daljnji gospodarski razvoj. Nezadovoljstvo, što je i vidljivo iz primjera drugih europskih zemalja, može rezultirati protestom građana i izjašnjavanjem putem referenduma traženjem novih modela financiranja lokalne samouprave. Ako najrazvijenijim regijama omogućite i pomognete da se dalje razvijaju, one mogu dalje pomoći ostalim područjima i cijeloj Hrvatskoj. Ako u njih ne ulažete, one ne mogu same dovoljno napredovati, što će značiti veliku štetu za cijelu zemlju, zaključio je Demetlika. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter