Demetlika: Labinsko je gospodarstvo postojano raslo

Labin (Arhiva)
Labin (Arhiva)

- Labin je jak, ali mi ga možemo i moramo učiniti još jačim. Zato su najvažnije investicije i dalje usmjerene prema izgradnji okvira koji će dugoročno omogućiti snažan i održiv rast, zajedno s kvalitetom radnih mjesta i života u gradu, rekao je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika na sjednici Gradskog vijeća izvještavajući o svom radu za prvih šest mjeseci ove godine.

Posljednje dvije godine radili smo na vrlo važnim strateškim dokumentima: Kulturnoj strategiji, Strategiji razvoja turizma, Strategiji LAG-a i Strategiji razvoja grada kojom je definiran smjer ukupnog gospodarskog i društvenog razvoja u razdoblju od 2016. do 2020. godine, pojasnio je Demetlika.

Nova radna mjesta

Prva važna točka je, nastavlja gradonačelnik, da su zajednički napori ipak i dalje usmjereni prema razvoju novih radnih mjesta.

- Uvjeren sam kako je posao najbolja socijalna mjera, jer jedino gospodarskim razvojem osiguravamo zaposlenost, dohodak i normalan život. Time istodobno smanjujemo socijalna davanja i povećavamo proračunska sredstva za daljnji razvoj gospodarstva i izgradnju infrastrukture. Labinsko je gospodarstvo postojano raslo u proteklom mandatu i to u svim bitnim pokazateljima, broju poduzetnika, prihodima te broju zaposlenih. Posebno je važan podatak da mali i srednji poduzetnici zapošljavaju sve više djelatnika. Neki od tih uspješnih malih poduzetnika pozitivne su impulse dobili od niza dostupnih poticaja, kao i gradskim sustavom kreditiranja. Novi objekti otvoreni su u Poslovnoj zoni Vinež u kojoj će proširenjem kapaciteta i novotvorenim pogonima svoje zaposlenje pronaći 230 sugrađana, rekao je Demetlika.

- Grad Labin se davno odlučio krenuti smjerom kojim će obrazovati djecu kako bi oni bili spremniji na izazove u građenju vlastite karijere, a istovremeno poštivali svoje korijene, zaključio je Demetlika.

Zahvalio se vijećnicima, suradnicima, tvrtkama s kojima Grad Labin surađuje, ali i onima koji smatraju da bi Labin trebao ići drugim razvojnim smjerom. Posebno se zahvalio građanima Labina, jer je njihovo mišljenje presudno u formiranju prioriteta.

Vijećnik Mladen Bastijanić odlučno je rekao da neće prihvatiti izvješće, a za to je naveo tri razloga. Ništa nije napravljeno za zaštitu izvorišta pitke vode, protiv zanemarivanja kulturne baštine. Primjerice nije realiziran godinama najavljivana sanacija crkve Sv. Kuzme i Damijana, projekt "Žena s brentom" i "Javna špina". Poražavajućom činjenicom vijećnik Željko Ernečić smatra informaciju da u Labinu nema zainteresiranih za kupnju stanova po programu poticane stanogradnje.

- Taj podatak ukazuje na dvije stvari, ili Labin nema mladih, ili pak mladi nemaju radno mjesto te samim time sredstava za kupnju stana, pojasnio je Ernečić.

Vijećnik Valter Glavičić za govornicom je kazao kako će objeručke prihvatiti Izvješće. "Brojni su projekti u tijeku, poput rekonstrukcije sportske dvorane, pomoćne dvorane, atletske staze na Gradskom stadionu, ogromna investicija Valamara u Rapcu, te brojne druge najavljene, pojasnio je.

Što se zaštite izvorišta pitke vode tiče, gradonačelnik kaže kako više ne bi ništa govorio o toj temi, jer se o tome raspravljalo na svakoj dosadašnjoj sjednici. Što se zaštite spomenute crkvice tiče, druga faza obnove je u tijeku, poručio je, te dodao da je lani na toj crkvi saniran krov i temelji, a sada se obnavlja unutrašnjost. Nedavno je obnovljena i crkva Sv. Marije Magdalene, zvonik na crkvi u starom gradu, a pripremljeni su i ostali projekti za kandidaturu. Projekti žena s brentom i javna špina nisu isključeni, već će do njihove realizacije doći kad se proračun bude bolje punio, kazao je gradonačelnik. Projekt za koji ste se također zalagali, sanacija Krvove place, je pred realizacijom, dodao je.

Žele kuću, a ne stan

Prokomentirao je i izjave Ernečića kazavši, istina je da nije bilo zainteresiranih za kupnju stanova. U Labinu je problem prodati 20 stanova. No, s druge strane, naš Odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju izdao je više od 50, a manje od 100 građevinskih dozvola za izgradnju obiteljskih kuća. Da se zaključiti da se mlade obitelji danas više odlučuju za gradnju obiteljskih kuća, a ne za kupnju stana, rekao je Demetlika.

U konačnici Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine prihvaćeno je s 13 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim glasom. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter