Demetlika: Hitno olakšati zapošljavanje mladih s inozemnih diplomama

Tulio Demetlika (I. AHMIČEVIĆ)
Tulio Demetlika (I. AHMIČEVIĆ)

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika zatražio je, u stanci zasjedanja Hrvatskog sabora, promjenu politike nostrifikacije diploma studenata koji su školovani u inozemstvu. "U posljednje vrijeme konstantno slušamo priče o iseljavanju mladih iz Hrvatske, što je sigurno jedan od najvećih problema naše države, a ja bih se želio osvrnuti na probleme s kojima se suočavaju oni koji se žele vratiti. To jest, oni koji su završili fakultete u inozemstvu, a žele živjeti i raditi u svojoj domovini".

- Naši mladi koji su stekli inozemnu stručnu kvalifikaciju i žele raditi u svojoj profesiji prolaze kroz dodatni postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, odnosno provjere regulirane profesije koji je u Republici Hrvatskoj uređen Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, a navedeno rješenje izdaje Ministarstvo obrazovanja i znanosti. Sve te osobe su nostrificirale diplomu i dobile Rješenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje o priznavanju stručnosti inozemne visokoškolske kvalifikacije, međutim, da bi se zaposlili  u svojoj reguliranoj profesiji koja je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, primjerice: učitelj razredne nastave u osnovnoj školi, učitelj predmetne nastave u osnovnoj školi, nastavnik predmetne nastave u srednjoj školi, strukovni učitelj u srednjoj školi, odgojitelj djece predškolske dobi i slično, moraju dobiti dodatno rješenje o reguliranoj profesiji Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ovdje se javlja problem jer postupak izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji kod ministarstva traje preko godinu dana, što je nedopustivo, istaknuo je IDS-ov zastupnik.

Imam informaciju da se u ministarstvu nalazi preko 600 zahtjeva za koje je zadužena jedna jedina osoba. Povjerenstva se vrlo rijetko sastaju, budući da profesori imaju i obveze na fakultetima, a i naknade za te profesore kao članove Povjerenstva nisu bile uređene sve do ovih dana. Treba napomenuti i da nije donesen provedbeni podzakonski akt, odnosno pravilnik koji bi točno propisao sami postupak, napomenuo je na sjednici Sabora Tulio Demetlika. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter