Demetlika gradsku nekretninu prodao protupropisno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuca u Rapcu prodana je protivno pozitivnim pravnim propisima, s ciljem pogodovanja gradonacelnika Tulija Demetlike povezanoj osobi, svome službenom vozacu, pojednostavljen je stav Povjerenstva za sukob interesa, koje je s prstima u pekmezu ulovilo prvog covjeka Labina.

U cjelovitoj odluci, konacno objavljenoj na internetskoj stranici saborskog tijela, objašnjeno je, naime, da se osnovano sumnja u povrede zakonskih odredbi koje propisuju da gradske nekretnine mogu biti prodane samo javnim natjecajem, i to po tržišnoj cijeni.

Neposredna pogodba

Grad Labin, odnosno Demetlika, kao potpisnik svih relevantnih dokumenata, nekretninu u središtu turistickog mjesta svome je šoferu Borisu Cekadi prije osam godina, podsjetimo, prodao neposrednom nagodbom.

Povjerenstvo obrazlaže da se labinski podeštot ogriješio na zakonske odredbe koje kao sukob interesa oznacavaju slucajeve u kojima su privatni interesi javnih dužnosnika u suprotnosti s onim javnim, odnosno kada privatni interes utjece (ili može utjecati) na nepristranost dužnosnika. Poziva se pritom i na clanak zakona koji zabranjuje dužnosnicima da javnu dužnost koriste za osobni ili pak probitak s njima povezane osobe.

Jedina je sankcija za Demetliku placanje javne objave odluke Povjerenstva. Parlamentarno tijelo, medutim, svoj je spis proslijedilo Državnom odvjetništvu RH "radi poduzimanja radnji sukladno njegovim ovlastima". Povjerenstvo, naime, istice da se o ovome slucaju "vode i drugi postupci u kojima ce biti donijeta relevantna odluka".

Saborsko tijelo zanimalo je kako je moguce da Grad dade suglasnost svome zaposleniku za poboljšanje uvjeta stanovanja u prizemnici od 45 kvadrata (koja mu je najprije unajmljena), a ovaj ju sruši i na istoj lokaciji sagradi kucu i dvorište od 160 cetvornih metara. To nije dogradnja, vec novogradnja, smatraju u povjerenstvu.

Upitna procjena

Upitnom smatraju i cinjenicu da je vrijednost radova bila cetverostruko veca od procijenjene cijene prijašnje nekretnine sa zemljištem, koja je za kucu i dvorište od 92 kvadrata iznosila 102 tisuce kuna.

"Kako je moguce da, po izvršenoj rekonstrukciji, tj. pravom gradenja, Cekada postane 71-postotni vlasnik nekretnine", pitalo se povjerenstvo.

Demetlika je u ocitovanju naveo da je gradski vozac bio hrvatski branitelj pa mu je, shodno važecim propisima, trebalo riješiti stambeno pitanje. Zgrada je, dodaje Demetlika, bila zapuštena, ruglo u centru grada, opasna za okolne zgrade i prolaznike, a Grad tada nije ima novca za uredenje. Sve je, istice, ucinjeno u skladu s aktima Gradskog vijeca.

Gradonacelnika je povjerenstvu prijavio Adrijano Kiršic, navodeci da iz svega proizlazi da vrijednost dvokatnice s dva turisticka apartmanima u centru Rapca, 20 metara do mora, zajedno sa zemljištem iznosi svega 47 tisuca eura. (Igor RADIC)

Labinski SDP: Gradonacelnik se skriva iza poglavarstva

"Braneci se pred javnošcu, gradonacelnik Demetlika skriva se iza tadašnjeg poglavarstva, kojim je predsjedavao, i ciju je odluku o prodaji kuce neposrednom nagodbom i potpisao", rekla je Jasmina Gruicic, potpredsjednica labinskog SDP-a, na konferenciji za novinare u srijedu, koja je sazvana jer su socijaldemokrati, kako rekoše, "osupnuti viješcu o kazni za sukob interesa gradonacelniku".


"Tvrdeci da je od parlamentarnog povjerenstva neozbiljno odluku objaviti javnosti prije obavještavanja stranke u postupku, Demetlika ocito nevažnom smatra cinjenicu da je to tijelo rezultat demokratski izražene volje gradana te da je njegov zadatak kontrolirati zakonsko i moralno ponašanje politicara", dodaje Gruicic.

SDP-ovci su, kako veli Gruicic, reagirali tek sada (slucaj je otvoren vec godinama) jer se radi o odluci parlamentarnog povjerenstva koje ima svoju težinu. Ne smatra da je sve grijeh aktualnog saborskog zastupnika Marina Brkarica, za cijeg je gradonacelnickog mandata 1998. odluceno o najmu stana službenom vozacu. Presudnim, naime, drže kasnije potpisane odluke.

"Skloni smo, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini zanemarivati potpis. Svi potpisuju, a nitko nije kriv! Gradonacelnik ce se, u svakom slucaju, morati pred javnošcu ocitovati drukcije negoli dosad", zakljucila je Gruicic.

Demetlika je, podsjetimo, najavio da ce konferenciju za novinare na ovu temu sazvati cim zaprimi službenu odluku povjerenstva.


Utvrduje se ništavnost ugovora
"Proveli smo potrebne izvide glede dodjele nekretnine Grada Labina službenom vozacu te je predmet upucen na ocjenu nadležnom Državnom odvjetništvu", odgovorili su iz pulskog Županijskog državnog odvjetništva na naš upit razmatraju li postupak vezan uz labinskog gradonacelnika Demetliku. Podsjetili su da je pazinsko Opcinsko državno odvjetništvo podnijelo tužbu radi utvrdivanja ništavnosti prodajnog ugovora nekretnine te da je predmet na Županijskom sudu u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter