Demetlika: Građani i tvrtke plaćat će više za odvoz otpada

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U dugotrajnoj saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji se donosi kako bi se uskladio s EU Direktivama, sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je napomenuo da se Zakon temelji na odvojenom sakupljanju otpada, a ne na recikliranju.

- Vlada ovim zakonom predlaže odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada, što dovodi do poskupljenja te usluge za građane koji će morati imati više kanti za odvajanje otpada, a komunalna poduzeća morat će uvesti dodatni odvoz, što će povećati troškove, kazao je Demetlika.

- Gospodarski subjekti koji pripremaju hranu i proizvode još jednu vrstu biorazgradivog otpada moraju isti odvojiti od mješovitog komunalnog otpada, biorazgradivog otpada pogodnog za kompostiranje i potpisati ugovor s gospodarskim subjektom koji ima odobrenje Ministarstva za prikupljanje i zbrinjavanje ostatka hrane. Slijedom toga, komunalnim poduzećima oduzima se dio posla za koji su i osnovani, a hotelijerima i restoraterima stvara se dodatni trošak, napomenuo je Demetlika. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter