Demetlika: Dogovaramo i viši zdravstveni standard!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- S istarskim gradonacelnicima i Županijom još dogovaramo kako gradanima zajamciti i viši zdravstveni standard u odnosu na onaj prije reforme Hitne medicinske pomoci, porucio je prvi covjek Labina Tulio Demetlika na konferenciji za novinare u petak.

- Preustroj te službe nije zakljucen, valja se strpjeti jer ce se u iducih do mjesec dana nastojati otkloniti nedostaci, dodao je.

O nedoumicama i manjkavostima reforme, koja je zaživjela 1. studenog, oglasio se nakon što su lijecnici obiteljske medicine s Labinštine, 14 koncesionara gradske ispostave Doma zdravlja, prozvali lokalnu vlast za pasivnost u traženju rješenja da se izbjegnu slucajevi poput nedavnih smrti pacijenata u Umagu i Krku.

- Možda ce se Grad i okolne opcine javiti kada naši sugradani budu poceli umirati pred zakljucanom ambulantom hitne, kazala je, podsjetimo, dr. Vesna Škopac, predstavnica lijecnika koji bi kroz Centar obiteljske medicine (COM), cije je uvodenje odgodeno, trebali preuzeti dio poslova Hitne pomoci.



- Ništa se nije promijenilo s labinskom Hitnom: i sada je cijeli dan na raspolaganju tim s lijecnikom, sestrom i vozacem (T1). Nikad ta služba nije imala dva lijecnika u smjeni. Uz T1 su, istina, radili još i medicinska sestra te vozac (T2).

Oni su prešli u službu saniteta Istarskih domova zdravlja, pa financiranje tog dodatnog osoblja za Hitnu pokušavamo definirati. Nocu, ako je tim na terenu, ambulantu na zvono otvara sestra sa stacionara, što je samo privremeno rješenje, objasnio je Demetlika.

- Dok ne zaživi COM, dogovoreno je da ce vikendom od 8 do 16 sati u ambulanti Hitne pomoci dežurati još jedan dodatni lijecnik iz Doma zdravlja, dopunio je zamjenik gradonacelnika Zoran Rajkovic.

Reorganizacijom Hitne pomoci iz državnog je proracuna pokriveno financiranje svih pet timova T1, što ranije nije bio slucaj, pa je lokalna samouprava pokrivala razliku osiguravajuci pola milijuna kuna godišnje, pri cemu je Grad pokrio polovicu, a cetiri opcine ostatak.

- Ne kažem da taj novac nismo spremni i dalje izdvajati, no treba još vidjeti koji cemo model financiranja dogovoriti, kazao je neodredeno Demetlika.

Iako je najprije naglasio da nece uzvracati istom mjerom na prozivanja obiteljskih lijecnika, ocito su ga kritike ipak zapekle:

- Umjesto da gradskoj upravi cestitaju što se izborila da Labinu ostane pet kompletnih timova hitne službe (jer je prema prvotnom prijedlogu mreže trebao ostati bez njih), oni nas peru. Zašto su ti lijecnici reagirali samo dva dana prije stupanja reforme na snagu? Zašto nam se nisu pravodobno javili sa strucnim prijedlozima, vec su to ucinili samo pojedinci iz Doma zdravlja?

Tih 14 lijecnika, koje se cesto naziva privatnicima, cas štite javni interes, cas svoj posao. Da li bi uopce reagirali da reformom nisu ukljuceni u Hitnu pomoc putem COM-a?, istaknuo je gradonacelnik.

- Spreman sam na razgovore, i to bez da mediji budu posrednici, pa cu nezadovoljne lijecnike pozvati na sastanak. Kad dogovorimo sva otvorena pitanja, sazvat cemo zajednicku konferenciju za novinare. To je za mene legitiman put , zakljucio je Demetlika.


Dr. Škopac: Grad i opcine moraju podmetnuti leda!

- Dobro je to što se Hitnoj medicinskoj pomoci reformom omogucilo da se bavi iskljucivo hitnocom prvog stupnja, no lokalna samouprava trebala bi podmetnuti leda i pokriti nedostatke oko Centra obiteljske medicine, rekla nam je dr. Vesna Škopac.

Obiteljski lijecnici koje predstavlja novom su voditelju labinskog Doma zdravlja Davoru Rimcu, veli, predložili da Grad Labin i cetiri okolne opcine 500 tisuca kuna, s koliko su dosad sufinancirali timove hitne (što je sada pokriveno državnim novcem), namijene zapošljavanju dva dodatna lijecnika. Oni bi od 7 do 21 sat u ambulanti Hitne pomoci ordinirali za pacijente koji nisu životno ugroženi.

- Ta bi sredstva, uz dodatni novac koji je HZZO namijenio za lijecnike u COM-u, bila dostatna. Mi obiteljski lijecnici pokrivali bismo dežurstva vikendom, a nocu bi na usluzi bio samo tim T1, objasnila je dr. Škopac.

- Lokalne vlasti prozvali smo jer mislimo na siromašne gradane, bogati se ionako lijece u privatnim klinikama, po njih može doci i helikopter da ih prebaci u Zagreb ili u inozemstvo, porucila je ova lijecnica i prije negoli je znala za "uzvraceni udarac" gradonacelnika Demetlike.


Podijeli: Facebook Twiter