Demark: Proračun bi trebao biti realniji

Boris Demark (A. DAGOSTIN)
Boris Demark (A. DAGOSTIN)

Prijedlogom proračuna Grada Pazina za 2014. godinu planirani su prihodi i izdaci u iznosu od 89,6 milijuna kuna. Od toga se od poreza, uključujući i 900 tisuća kuna od četiri postotnog povećanog prireza, planira se uprihoditi 17,8 milijuna kuna, a od pomoći iz inozemstva i drugih proračuna 39,1 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani proračuna odjel za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti raspolagat će s 47,1 milijuna kuna, a odjel za komunalne djelatnosti s 27,9 milijuna. Ured grada na raspolaganju će imati 2,9 milijuna kuna, a odjel za gospodarstvo, financije i proračun 11,9 milijuna.

Na prijedlog proračuna amandmane su uputili Nezavisna lista Valtera Milohanića i klub SDP-a. Milohanić predlaže da se iz proračuna izbrišu 1,2 milijuna kuna namijenjena gradnji ugostiteljskog objekta u Parku istarskih velikana.

On se protivi gradnji bilo kakvih objekata u parku, a osobno je, kaže, bio u banci prema čijem bi izračunu mjesečno trebalo izdvajati 23.600 kuna, i to u razdoblju od pet godina, koliki je rok vraćanja kredita.

Milohanić se boji da bi se zbog toga moglo izgubiti 50 tisuća kuna, koliki je godišnji najam aktualnog najmoprimca. Smatra da bi se u parku mogao napraviti bolji pokretni objekt. Osobno je, dodaje, napravio anketu među pazinskim ugostiteljima i svi kažu da im je promet pao od 60 do 70 posto pojavom trgovačkih centara.

Kome treba gradnja u parku, upitao se Milohanić, zaključujući da je park dobro uređen i posjećen.

Klub SDP-a predložio je da se plan prihoda poslovanja smanji za 900 tisuća kuna, zapravo za iznos prireza, čije uvođenje ne podržavaju.

Boris Demark (SDP) smatra da bi proračun trebao biti realniji i ostvarljiviji, jer ukoliko sve počiva na lijepim željama upitna je realizacija. Evidentno je da vremena nisu sjajna, kaže Demark, zato predlaže da se štedi jer troškovi rastu, a prihodi padaju pa ne želi da se za šest mjeseci zaključi da je započeto previše programa. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter