Demantirao povrat imovine esulima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska Vlada postupit ce sukladno presudi Vrhovnog suda pa ce pristupiti povratu nacionalizirane imovine ili pak isplati naknade za nacionaliziranu imovinu talijanskih esula koju je konfiscirao Titov režim."

Tim je rijecima tršcanski list Il Piccolo otvorio glavnu stranicu lista prenijevši navodnu izjavu veleposlanika RH u Rimu Tomislava Vidoševica koji je u srijedu stigao u Trst kako bi prisustvovao potpisivanju pisma namjere o buducoj institucionaliziranoj suradnji izmedu Trsta i Rijeke.

"Radi se o bombasticnoj interpretaciji mog razgovora s novinarima, odnosno o odgovoru na pitanje o suštini presude Vrhovnog suda RH koji je vec u Italiji bio predmet nekoliko novinskih clanaka i slobodnih interpretacija novinara. U odgovoru sam spomenuo tek pojedinacni slucaj jedne strane državljanke porijeklom iz Hrvatske na koju se odnosi presuda našeg najvišeg suda.

Rekao sam novinaru da Vlada uvažava presudu i dodao da se ne odnosi na sve slucajeve nacionalizirane imovine koji su riješeni ugovorima i sporazumima koje su Italija i bivša Jugoslavija potpisale i koje je Hrvatska naslijedila; nisam se upustio u daljnji razgovor i ocito da se radi o slobodnoj interpretaciji novinara", izjavio nam je veleposlanik RH u Rimu Tomislav Vidoševic.

Napomenuli smo mu da je list Il Piccolo napisao da na povrat imovine mogu ocekivati 1.034 talijanska državljana, no veleposlanik je oštro demantirao da je bilo kome iznio bilo koji podatak. (E. VELAN)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter