Deložirana terasa Da Piera II

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak je u Ulici Sergijevaca, uz nazocnost policije i komunalnih redara, ispražnjena terasa koju koristi ugostiteljski objekt Da Piero II, vlasnika Pjetera Jakupija. Okolni zakupci su, ne želeci se predstaviti, komentirali tek da nije u redu da se nekome terase oduzimaju "preko noci" jer se zahtjevi moraju predati prije Nove godine da bi se na proljece mogle otvoriti. Dodali su da je ovdje u pitanju "jaki igrac s druge strane".

Lani je javnost zaintrigirala licitacija malog poslovnog prostora na adresi Sergijevaca 4 u blizini restorana Da Piero II, iza cega je opet stajao Jakupi. Na natjecaju za zakup gradskih poslovnih prostora javila se tvrtka Amor u vlasništvu Gjergja Zefaja, prokurista Da Piera, i izlicitirala poslovni prostor za cak 2.666,67 kuna po kvadratu. Zakupac se potom više nije javio u Grad i potpisao ugovor o zakupu, a izgubio je pritom i polog od 90 tisuca kuna, no kako smo tada u razgovorima culi, bio je to dio plana da vlasnik Da Piera II ne bi dijelio vanjsku terasu s drugim zakupcem iako nam Zefaj to nije želio potvrditi, vec je optužio Grad za nezakonito licitiranje.

S obzirom na to da se sve dogadalo tijekom ljeta, bilo je jasno da Grad više nece moci taj prostor iznajmiti i, barem što se turisticke sezone, ocekivana zakupnina za taj poslovni prostor je za gradski proracuni bila izgubljena.

No, prostor se na licitaciji našao u lanjskom prosincu kada ga je izlicitirala tvrtka Campo Marzio d.o.o. iz Pule koja je ponudila 150 kuna po cetvornom metru. Djelatnost je i dalje ostala ugostiteljska. Iza te tvrtke zapravo su se nalazila braca Otocan, Toni-Dorijano i Orijano, potonji v.d. županijskog procelnika za medunarodnu suradnju i europske integracije i visokopozicionirani clan IDS-a. Na proljece se prostor poceo uredivati.

Idris Sulejmani, izvršni dopredsjednik Unije Albanca RH i dopredsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije u ostavci, kaže da je "presedan da netko tko se služi terasom osam godina ostane bez nje i da se pola dodijeli drugome". Pozvao se potom na ravnopravnost svih nacionalnih zajednica u RH.

Iz Grada su izvijestili da je Povjerenstvo za provedbu odluke za korištenje javnih površina namijenjenih za organiziranje ugostiteljskih terasa u veljaci ove godine donijelo odluku kojom se odobrava zauzimanje te javne površine na nacin da 105 kvadrata, koji su bliži samom objektu, koristi Campo Marzio d.o.o., dok drugih 105 kvadrata može koristiti vlasnik ugostiteljskog objekta Da Piero II. (S. ZRINIC TERLEVIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI PROCITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter