Deložacije vodnjanskih Roma zasad obustavljene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državne institucije u suradnji s Gradom Vodnjanom rade na rješavanju problema zbrinjavanja obitelji romske nacionalnosti kojima prijete deložacije budući da bespravno žive u nekretninama u vlasništvu Grada. Dok se ne nađu adekvatne nekretnine na Vodnjanštini u koje bi se mogli smjestiti Romi, privremeno će se obustaviti deložacije.

O tome se u ponedjeljak razgovaralo u Vodnjanu na zatvorenom sastanku gradonačelnika Klaudija Vitasovića, delegata Vladinog ureda za nacionalne manjine i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) te predstavnika romske zajednice. Ibrahim Punušković, predsjednik Centra kulture Roma Istre, zadovoljan je ishodom sastanka.

- Mnogo toga smo postigli. Dogovorili smo se da se obustave procesi deložacija dok se ne riješi problem smještaja šest obitelji koje bi trebale biti deložirane. Po ovlaštenju AUDIO-a, izvadio sam na pulskom Općinskom sudu 6.500 vlasničkih listova nekretnina u državnom vlasništvu koje se nalaze u Vodnjanu, Galižani, Fažani i Peroju i ovih dana ću s predstavnicima Grada Vodnjana pregledati o kojim se točno nekretninama radi.

Budući da među njima ima mnogo poljoprivrednih zemljišta, ako nekretnine nisu odgovarajuće, u Gradu Vodnjanu spremni su ustupiti urbanizirane čestice. Ugodno sam iznenađen koliko nam Grad izlazi u susret, rekao je Punušković. Konačno se, rekao je, nakon dugog niza godina problem zbrinjavanja Roma počeo rješavati.

Skenderu Ademiju, koji je pak sredinom listopada s obitelji deložiran iz objekta u vlasništvu Grada Vodnjana, Vladin ured za nacionalne manjine će sufinancirati smještaj dok se za njega ne nađe adekvatna nekretnina, navodi Punušković.

Deložacije će se privremeno obustaviti do kraja godine, potvrdio je i Vitasović. (Petra LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter