Deložacija Wide Pfeuffer odgođena do listopada

Wida Pfeuffer ispred svoje kuće u Novigradu na koju pravo polaže Zagrebačka banka (M. MIJOŠEK)
Wida Pfeuffer ispred svoje kuće u Novigradu na koju pravo polaže Zagrebačka banka (M. MIJOŠEK)

Deložacija Wide Pfeuffer iz Novigrada je otkazana, a sljedeći je termin zakazan za listopad. Razlog odgode je godišnji odmor njezine odvjetnice. Aktivisti Živog zida, prijatelji i udruge stali su uz Novigrađanku koja već 20 godina vodi borbu sa Zagrebačkom bankom i proživljava agoniju, koju, kaže, nikome ne bi poželjela. Posjetili smo je u njezinom domu, gdje je već bilo mnogo ljudi koji su joj došli dati potporu.

Potraživanja banke viša od 400 tisuća eura

- Uvijek sam se nadala i govorila kako pravda nije nedostupna, ali je spora. Nadam se da će me jednog dana ta pravda dostići. Mogao bi me spasiti samo dobar odvjetnik koji nije pod utjecajem banaka, kaže Wida Pfeuffer.

Supružnici Pfeuffer, pojašnjava ona, 1994. godine dobili su kredit od njemačke Vlade, čiji je realizator trebala biti Zagrebačka banka. No, umjesto 300.000 njemačkih maraka koliko je predviđeno ugovorom, Zagrebačka banka isplatila im je samo 72 tisuće maraka ali se istovremeno uknjižila na nekretninu na cjelokupni ugovoreni iznos.

- Banka od mene traži više od 400 tisuća eura povrata, iako sam dobila samo 72 tisuće s kamatom od četiri posto. Također, nakon dvadeset godina što vodimo borbu, nabacuje mi na nos da sam sama kriva jer sam imala krive odvjetnike, a ja se pitam, tko je pravi odvjetnik? Izgubila sam povjerenje u svakog, svi su odvjetnici pod utjecajem banaka. Nadam se da ću pronaći nekog tko bi bio spreman baviti se mojim slučajem, zapravo, sigurna sam da ću ga naći, kaže gospođa Pfeuffer.

U mjestu je poznata zbog toga što se brine o napuštenim životinjama, a za deložaciju je doznala prije desetak dana.

- Jučer sam bila na sudu te sam im rekla kako sam prekasno obaviještena o deložaciji. Nitko ne može očekivati da sklonim svoje životinje ili da ih dam u azil, želim ih zbrinuti. Postala sam svjesna da sam borbu protiv banke izgubila, ali ako već moram otići, želim da to bude dostojanstveno. Međutim, ukoliko mi ne odobre moje zahtjeve, samoinicijativno neću otići. Pozvala sam Živi zid, na njih se mogu 100 posto osloniti, svi su uz mene i došli su izboriti pravdu. Sretna sam što je sutkinja donijela odluku o odgodi deložacije. Imam nekoliko novih saznanja o greškama vezano za moj slučaj i odlučila sam se boriti kako bih zadržala svoju imovinu, veli. (Tea GRGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter