Delo: Protiv referenduma o azilantima 51 posto Slovenaca

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Slovenci nisu naklonjeni referendumu na kojemu bi se odlučivalo o budućoj politici prema migrantima i izbjeglicama, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje bi li podržali da se u Sloveniji održi referendum na kojemu bi se glasovalo o tome koliko treba Slovenija primati izbjeglica, kakav je već najavljen u Mađarskoj negativno je odgovorilo 51 posto, a pozitivno 40 posto ispitanika.

Najveća slovenska oporbena stranka predložila je krajem ovog tjedna da se u Sloveniji održi referendum na kojemu bi se odlučivalo koliko migranata koji traže međunarodnu zaštitu treba primiti, no premijer Miro Cerar kazao je da to za sada nije potrebno jer njegova vlada dobro kontrolira migrantrski val. Prijedlog za održavanje referenduma podnijela je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Taj je prijedlog po Cerarovim riječima "nedorečen", pa ga u sadašnjem trenutku ne može podržati.

Iako je Slovenija krajem tjedna većinom glasova prihvatila promjene zakona o međunarodnoj zaštiti kojim se dodatno zaoštravaju uvjeti za traženje i dobivanje azila u Sloveniji, oporbeni desni centar predlaže da se građani na referendumu izjasne o tome koliko bi migranata i potencijalnih azilanata Slovenija mogla primiti.

Na predloženom referendumu birači bi se pitali podržavaju li prijedlog zakona da broj ljudi kojima će Slovenija godišnje odobriti azil ne bude iznad lanjske razine, kad je međunarodnu zaštitu u Sloveniji tražilo nešto manje od sto izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. (H)


Podijeli: Facebook Twiter