Đelo Hadžiselimović odabrao ISAP, a ISAP odabrao Đelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine izlagača je bilo više nego lani, posjetitelja u izobilju, sajamski šator imao je 1.750 četvornih metara, također više nego lani, tako da tinjanski Internacionalni sajam pršuta u svemu, i nakon 11 godina trajanja, bilježi rast u čemu je svakako najvažniji porast kvalitete. Ove godine ocjenjivano je čak 30 pršuta, najviše dosad, i svi su prošli bodovni prag, a dodijeljeno je 16 zlatnih medalja, opet najviše otkako postoji ISAP.

Dujmovićev trijumf

Dobitnik dviju šampionskih titula - u kategoriji istarskog pršuta te cijelog ISAP-a za najbolje ocijenjeni pršut, najtrofejniji je i najiskusniji istarski pršutar Mladen Dujmović. Teže je, reći će on, ovakvo odličje osvojiti kod kuće, nego negdje u bijelome svijetu pa je njegovo zadovoljstvo tim veće. Razloga za zadovoljstvo ima i pršutana tvrtke Euro delikatese koju je predstavljao Zoran Malenica, jer je osvojenim šampionskim naslovom u kategoriji dalmatinskog pršuta, odnjegovanog u pršutani u Runovićima kod Imotskoga, pokazala da se izvrsni dalmatinski pršuti mogu proizvoditi i podalje od tradicionalnih centara Sinja i Drniša.

Uz kontinuitet poznatih okusa i kvalitete, predstavljene su i inovacije. Pršutana Roca iz Stanovaca nedaleko Šibenika u Tinjan je donijela dalmatinski pršut bez kože, star čak tri godine, koji je aromom, a posebno mekoćom i topivošću nadmašio klasični dalmatinski pršut. Prvi put su u Tinjanu viđeni njemački pršuti iz Stuttgarta i slovenski Vipavski pršut, a na domaću pršutarsku scenu ušli su i Slavonci, predstavivši slavonsku šunku koja je na OPG-u Ferbežar u Otoku (Vukovarsko-srijemska županija) proizveden suhim postupkom i dimljenjem, baš kako se radi u Dalmaciji. Kušači su vrlo toplo prihvatili i s ranijih sajmova poznate gostujuće pršute, talijanski iz Parme, austrijski iz pršutane Vulcano u Auersbachu te pogotovo španjolski pršut Jamon iberico od svinje hranjene žirom ("patanegra"), koji je planuo iako se nudio po skoro tri puta većoj cijeni nego svi ostali.

Zanimljivo je bilo i proglašenje prvog promotora istarskog pršuta i tinjanskog ISAP-a. Tu je titulu, uz diplomu i pozamašan primjerak Dujmovićeva šampionskog pršuta, dobio Đelo Hadžiselimović, poznati tv urednik, a fraza "odabrao Đelo Hadžiselimović" postala je kompliment za kvalitetu i izvan tv produkcije. Tinjanski načelnik Goran Hrvatin ga je, uručujući mu šampionski pršut, obavezao da ga pojede u dobrom društvu, da pršutu ne prilazi nervozan, ljut ili loše volje, da ga posluži uz dobro vino i tijekom konzumacije često spominje Tinjan.

Europska razmjena

Ovogodišnji ISAP posjetila je i delegacija grada Drniša gdje se također održava sajam pršuta, zatim partneri ovogodišnjeg sajma iz Konzorcija proizvođača parmskog pršuta te grada Parme i općine Langhirano te stari tinjanski prijatelji iz austrijskog Auersbacha i španjolske općine Jerez de los Caballeros. Predstavnici prijateljske općine Čajetina iz južne Srbije predstavili su svoju zlatiborsku pršutu. ISAP je u punom smislu riječi postao manifestacija i kulturne razmjene među regijama i državama mediteranske i srednje Europe.

Pobratimi s Velikim Trojstvom

Simpatična je, usprkos formalnoj ozbiljnosti, bila i ceremonija bratimljenja Tinjana i općine Veliko Trojstvo nedaleko Bjelovara, na čijem se teritoriju održava sajam u Gudovcu, najveća poljoprivredna manifestacija u Hrvatskoj. Slučaj ili ne, ali načelnici Tinjana i Velikog Trojstva obojica su veterinari. Suradnju su pokrenule umirovljeničke organizacije, što se proširilo na općinske delegacije, gospodarske i sportske kontakte te je okrunjeno bratimljenjem. "Pogotovo mi od vas imamo što naučiti, jer Istra u Hrvatskoj po mnogočemu prednjači, a primjer je i ova prekrasna manifestacija", rekao je načelnik Velikog Trojstva Ivan Kovačić. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter