Delikatesne slastice od jabuka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za brze i maštovite slastice od jabuka potrebne su tvrde zelene jabuke, poput sorte Granny Smith. Birajte one manje jer cete imati više slastica, a i lakše cete ih pripremiti. Jabuke nekoliko sati prije pripreme ostavite u hladnjaku kako bi se preljev lakše primio.

Neophodna je i aluminijska folija ili masni papir za sušenje te drveni štapici. Jabuke za pocetak operite, posušite i izvadite peteljku. Na njeno mjesto zabodite drveni štapic. Osnovnom preljevu od ukuhanog šecera i kukuruznog sirupa možete dodati crvenu jestivu boju ili spraviti preljev od cokolade, bombona ili karamela otopljenih na pari.

Prelivene jabuke možete uvaljati u nasjeckane orašaste plodove, cokoladne mrvice, cokoladne pahuljice ili kokos. Uvaljajte ih cijele u preljev ili njime prelijte samo vrh te pospite ukrasnim mrvicama.



Jabuke presvucene coko-paucinom
Sastojci:
jabuke, 200 g šecera, 2 dcl vode, 4 dcl kukuruznog sirupa, nasjeckani lješnjaci, bijela i tamna cokolada
Priprema:
Jabuke operite, posušite i utaknite im štapice u sredinu. Otopite šecer, vodu i kukuruzni sirup. Nakon što se stvrdne, uronite jabuke u sirup, potom u nasjeckane lješnjake i ostavite kratko da stoje. Otopljenu cokoladu u "nitima" prelijte preko jabuka i ohladite.


Podijeli: Facebook Twiter