Delicije iz lonca citatelja, novinara i 'profica'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjetitelji 14. susreta maslinara Oleum olivarum u Krasici bili su u prilici kušati jela koja je pripremalo i dvoje nagradenih citatelja Glasa Istre. Naime, u sastavu zanimljivog popodnevnog gastro-show programa za citateljicu Vesnu Radman iz Poreca i Gorana Baranšica iz Labinci priredeno je i kuhanje s Vesnom Medvedec - majstoricom kuharicom medu novinarkama/urednicama Glasa Istre.

U našoj nedavno završenoj mini nagradnoj igri ovo dvoje najsretnijih dobilo je priliku kuhati po receptima lani objavljene kuharice "Tradicionalna istarska jela-sezonska i blagdanska". U njoj se nalazi više od 250 izvornih istarskih recepata koje je autorica prikupila od stotinjak autora.

Uz glazbenu pratnju bujskog dua Dado&Dodo, Vesna Radman i Goran Baranašic zasukali su rukave, obukli majice Glasa Istre i pod budnim okom mentorice krenuli kuhati. Nagradeni su se odlicno snašli – Goran u pripremi fritaje od sipa i mladog luka, vrlo starog recepta iz Funtane, a Vesna mijeseci pljukance koje je na koncu zacinila kratko preprženom pancetom na maslinovom ulju.

- Jako volim kuhati, rekao je Goran. Ne ide mi od ruke jedino spremanje tijesta i kolaca te cu malo konzultirati današnju šeficu, ali rado isprobavam nove recepte. Radim u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kao operater pa je kuhanje odlican odmak od stresnog posla.Goran je u Krasicu stigao u društvu supruge Kristine i s blizancima – Markom i Nevenom, ali ne praznih ruku! Kristina odlicno priprema domace likere – orahovac, limoncino, bisku i druge, kojima su rado pocastili i prisutne posjetitelje.

I Vesna Radman voli kuhati i usavršavati se u pripremi istarskih delicija.- Priznajem da sam imala tremu. Nikada do sada nisam kuhala pred toliko ljudi, rekla je. Vesna radi kao medicinska sestra u poreckom vrticu Radost i velik izazov joj je približiti djeci zdravu hranu – kroz igru i zabavu.

Kako je pripremanje jela polako završavalo, a mirisi iz kuhinje bivali sve zanosniji, broj nestrpljivih posjetitelja koji su željeli degustirati pripremljena jela kuhara Glasa Istre bio je sve veci. Vrhunac doživljaja za naše citatelje bio je kada su im se pridružili i profesionalci iz gastro svijeta: majstor-kuhar Almo Catlak, dobro znan iz emisije "Dobro jutro Hrvatska" i Sergio Ražman, kulinarski majstor iz Kaštela kraj Buja.

Sve su porcije u trenu nestale, a voditeljica Zdenka Gudeljmogla je samo najaviti nastavak ugodnog i zanimljivog druženjauz spomenute profesionalce koji su pripremali jednostavna, a originalna cuda: bijelu palentu s namazom od malancana i crnih maslina, fuže s refoškom i pestom istrianom, orecchiette u šugu od ovcetine, baquete punjene krakovima folpi i maslinama,domaci kruh s maslinama i jogurtom, košarice s nekoliko vrstasira, plum cake na bazi malvazije s maslinama, sirom i jajima…

- Drugi put sam gost smotre u Krasici. Istra je regija koju jako volim, dopada mi se atmosfera, stil života, vaša kuhinja, malvazija, maslinova ulja i još puno toga i uvijek rado dolazim. Svatko može kuhati, samo je pitanje voli li to doista, rekao je Catlak. (M. PERKOVIC MELON; snimio S. DRAGOJEVIC)

Fritaja od sipa i luka
Sastojci: 2 sipe, 1 mac mladog luka, malo peršina, 2-3 žlice maslinovog ulja, 4 jaja, malo bijelog vina, sol i papar po volji.
Priprema: sipu narezati na kockice, mladi luk na kolute, sve zajedno pirjati na ulju, postupno dolijevati vino. Kada je gotovo, dodati nasjeckani peršin te izmucena jaja, posoliti i popapriti.

Pljukanci s pancetom
Sastojci
: pola kilograma brašna, oko 3 dcl kipuce vode, 3 žlice maslinovog ulja, 200 gr pancete, malo soli i papra.
Priprema: od brašna i vode umijesiti što tvrde tijesto, kidati na komadice velicine srednjeg lješnjaka i medu dlanovima protrljati kao malo vreteno, kratko prokuhati u zasoljenoj i provreloj vodi; u širokoj i plitkoj posudi (tavi) pancetu narezati na sitne ploške i kratko je prepržiti na ulju; procijedene pljukance dodati panceti, kratko na vatri još malo promiješati.


Podijeli: Facebook Twiter