Delicia: Buzetski keksi na talijanskim policama

Godišnja proizvodnja kreće se oko 70 tona keksa
Godišnja proizvodnja kreće se oko 70 tona keksa

Delicia d.o.o, mali buzetski proizvođač čajnih peciva bez šećera, probio se na talijansko tržište.

- Naši keksi jedini su hrvatski keksi koji se od prošlog tjedna mogu kupiti u Italiji, ponosan je direktor Dražen Horvat, koji je sa suprugom Dorijanom suvlasnik Delicije. Veliki je to iskorak; promet je do sada išao samo u drugom smjeru, ovo je prvi puta, kaže Horvat, da se keksi iz Hrvatske mogu naći na talijanskom tržištu.

S izvozom keksa u Italiju, Delicia je započela tijekom ljeta, a keksima je opskrbljivala nekoliko kafića u Trstu. Prošlog tjedna krenuo je izvoz za trgovačke lance preko uvoznika u Pordenoneu, za sada samo za sjevernu Italiju.

- Postavili smo za cilj značajnije povećanje izvoza. Zbog pada standarda u Hrvatskoj pada i kupovna moć, a naši keksi su malo više kvalitete i samim time i više cijene te ih je u današnje vrijeme u Hrvatskoj teško prodavati. Generalno prodaja kvalitetnijih proizvoda pada u svim trgovačkim lancima, najviše se prodaju jeftiniji proizvodi. Nismo htjeli raditi kompromis da bi spuštanjem kvalitete spuštali i cijenu. Radije smo se posvetili poslovima s inozemstvom. Raste nam izvoz za Sloveniju, a novo tržište nam je Italija, kaže Horvat.

Delicia je dobila certifikat halal kvalitete Centra koji djeluje u okviru Islamske zajednice. Halal hrana, proizvedena po islamskim propisima, sve je popularnija u svijetu. U idućih deset godina u Europi se očekuje rast proizvodnje takve vrste hrane, a njena popularnost veže se i uz činjenicu da je, osim muslimana, konzumiraju i drugi. (NAPISALA I SNIMILA Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter