Delfinaši pred bankrotom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo milijun kuna, preciznije 977.011,35, pomorsko športsko-ribolovno društvo (PŠRD) Delfin duguje što državi, što Gradu Puli na ime neplacanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) i poreza na dobit. To je u inspekcijskom nadzoru utvrdila financijska policija, koja je u travnju, kada je PŠRD i dobio koncesiju za sportsku luku Delfin, cešljala poslovne knjige društva. Iako nam iz Ministarstva financija nisu htjeli dati podatak o rezultatima nadzora pozivajuci se na Opci porezni zakon, prema kojem je "porezno tijelo dužno kao poreznu tajnu cuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom", iz svojih smo izvora došli do rješenja koje je financijska policija donijela 4. rujna te zapisnika od 17. srpnja o obavljenom nadzoru iz kojih je vidljivo da je PŠRD Delfin godinama kršio niz zakonskih normi.

Financijska policija se ogranicila na poslovanje lucice, i to od pocetka 2005. do prvog tromjesecja 2009., no iz njezinih je opažanja jasno da bi na Delfinu bilo posla i za inspektore Lucke kapetanije. Naime, još nam je u travnju Ministarstvo financija porucilo da se nadzor poslovanja te luke obavlja zbog korištenja pomorskog dobra bez koncesije, a u rješenju je utvrdeno i da PŠRD bespravno naplacuje vezove, ali i clanarinu. Iznenadujuci je podatak da jedan od najbrojnijih PŠRD-a na Jadranu koji je dobio u koncesiju ponajvecu sportsku luku s više od 500 vezova nije upisan u registar udruga u svojstvu pravne osobe, cime ni lucica Delfin nema pravnu osobnost, zbog cega nije smio naplacivati clanarine, ali ni druge usluge, kao što je godišnja naknada za vezove. Tako je Delfin na racun naknada samo u prvom tromjesecju ove godine protupravno naplatio 36,7 tisuca kuna, pritom zaboravivši platiti i PDV za obavljenu uslugu.

No, PŠRD-ovci nisu zaboravili platiti PDV samo za prvo tromjesecje 2009., nego ga uopce nisu placali od 2005., vjerojatno smatrajuci da je rijec o clanarini koja je neoporeziva. Osim što bi Delfin, prema rješenju financijske policije, trebao platiti PDV za naplacene naknade, na naplatu mu stižu i zatezne kamate koje samo za ovaj grijeh iznose 46,6 tisuca kuna. Delfinaši imaju pravo žalbe na rješenje koje za njih vjerojatno znaci financijsku propast, ali prigovori na prethodni zapisnik financijske policije pokazali su da odgovorne osobe u PŠRD-u prije svega pokušavaju sebe izvaditi iz vruce kaše u koju ih je gurnulo neuredno poslovanje umjesto da pokušaju umanjiti porezni dug i kamate. Naime, PŠRD-ovci su kao prvi prigovor naveli da se sadašnji predsjednik Dragan Perovic, ali i bivši predsjednici Upravnog odbora tog društva, ne smatraju odgovornima za zakonitost rada udruge. Iz financijske policije im, medutim, odgovaraju da sam statut PŠRD-a Delfin definira predsjednika Upravnog odbora kao odgovornog za zakonitost rada društva.

Od Perovica smo pokušali i službeno dobiti podrobnije informacije o ovoj kazni koju je dobilo društvo kojem je on na celu, kao i pojašnjenje zašto je iznos tako velik. Tek je kratko odgovorio da se radi o poreznoj tajni. Naš pokušaj da mu postavimo još jedno pitanje prekinuo je ponovno odgovorom o poreznoj tajni i završio razgovor. (B. ŽIŽOVIC, S. Z. T.)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter