Delfin: Uredenje moguce bez betonizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena Istra i predstavnici Inicijative gradana najavili su nove aktivnosti u sklopu kampanje protiv usvajanja, kako kažu, štetnog prijedloga Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin.

U subotu od 9 do 14 sati održat ce se akcija obnavljanja i cišcenja pješacke i biciklisticke staze Delfin, najavili su na konferenciji za novinare u Mjesnom odboru Nova Veruda. U slucaju kiše akcija se odgada za subotu 2. listopada. Tu ce akciju financijski potpomoci županijska Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

- Ova stara staza bi, uz zanimljivosti kao što su stari suhozidi i ostaci japlenice, za mnoge rekreativce mogla biti lijepa poveznica sa Zlatnim stijenama i Verudelom. Njenim ponovnim stavljanjem u funkciju pokazat cemo gradonacelniku da uredenje nekog podrucja ne mora nužno znaciti prodaju i betonizaciju, ustvrdila je Sanda Letonja iz Inicijative. Davor Brenko je rekao da je gradonacelnik više puta isticao neuredenost tog podrucja kao razlog urbanizacije, iako je Grad taj koji je to podrucje morao održavati.



Brenko je naveo da Mjesni odbor Nova Veruda ne stoji iza prijedloga UPU-a. Ustvrdio je da on maksimizira sve ono što je u GUP-u predvideno kao moguce i da maksimalno ide u korist privatnog investitora, rijecke tvrtke SBE, iza koje stoje Izraelci, a koja i financira izradu tog UPU-a. Od gradonacelnika, kaže, nisu dosad dobili puno odgovora na kljucna pitanja: kolike su potrebe stanovnika Pule, koliko ce se stanova tamo graditi i za koga, je li moguce graditi u nekim drugim zonama itd…

- Važno je reci da su se od 2004. do 2008., prilikom rasprave i prikupljanja primjedbi na GUP, gradani izjasnili da se podrucje iznad lucice Delfin uredi kao zona rekreacije i sporta. Kljucni trenutak se dogodio 2008. kada je u Vijecu MO-a, pred devet ljudi, tvrtka SBE na celu s projektantom Marijom Smilovicem prikazala idilicne slicice o tome kako bi uredili lucicu Delfin. Vijece MO-a palo je na te slicice i bez konzultacija s gradanima samostalno je donijelo odluku da se ta zona prenamijeni u zonu za stambenu izgradnju da bi "sadržajno izgledalo prezentiranom projektu". Tako je u GUP više od 80 posto kopnenog podrucja lucice Delfin ušlo kao stambena zona, pojasnio je Brenko.

Vladimir Šegon je ustvrdio da se gradonacelnik ne može izvlaciti da nije znao za tu prezentaciju.

- Tko je doveo SBE u Mjesni odbor? Pa nisu oni samo došetali i prezentirali nešto. To je išlo preko struktura Grada, a to dokazuje i placanje izrade UPU-a. Naime, Grad ce podmiriti 108 tisuca kuna, a SBE-a 305 tisuca, i to govori da su bili cijelo vrijeme u sinergiji, ustvrdio je Šegon.

Konstatirao je da je 8. lipnja Urbis, kao izradivac plana, prihvatio sve prijedloge Mjesnog odborai, ali je mjesec dana kasnije gradonacelnik osnovao povjerenstvo na celu sa Smilovicem koje je imalo funkciju da tu situaciju korjenito izmijeni. Tako je povjerenstvo odbacilo i primjedbe 13 arhitekata i Urbisa te zahtjeve koje je potpisalo 1.066 gradana. Demantirao je i da iza njih stoji odredena politicka opcija.

- Iza nas ne stoji politika. Mi smo se za pomoc obratili najprije jednom vijecniku SDP-a i jednom nezavisnom. Kada nisu reagirali jednak smo tekst poslali svim vijecnicima, njima 25, i upozorili ih na nepravilnosti, ali nitko nije reagirao osim Mauricija Licula - i onda se u pricu uvlaci politika, iako su priliku imali svi, rekao je Šegon.


Podijeli: Facebook Twiter